Varför behövs kolhydrater vid idrott?
Oavsett idrott så måste kroppen ha “bränsle” för att driva oss framåt vid träning och tävling. Kroppen använder både fett och kolhydrater till denna process. I musklernas celler omvandlas både fett och kolhydrater till energi (ATP). Förbrukningen av fett och kolhydrater är alltid skiftande beroende på ansträningsnivå, men det finns alltid ett samspel. T.ex vid vila så drivs kroppen till ca 60% av fett. Ju högre aktiviteten blir desto mer kolhydrater använder kroppen.
Glykogen (kolhydrater) kostar ca 7% mindre syre att utvinna energi (ATP) ur jämfört med fettsyror som vi också har bra lager utav. En tydlig koppling finns mellan låga glykogendepåer och muskulär trötthet eftersom vi kan generera mindre mängd energi när depåerna töms. Kolhydraterna är alltså det bränsle vi presterar allra bäst med, men som vi tyvärr inte kan lagra så mycket av i kroppen, ca 500g.
På grund av denna begränsning i lagring så kräver optimal fysisk prestation att vi tillför kolhydrater både innan och under aktivitet.