U Loader - Vattenmelon och hur du kolhydratladdar  

Vi har nog alla varit med om känslan av att energin tar slut kraften rinner ur kroppen och den berömda hammaren/väggen slår till. Glykogendepåerna har mer eller mindre tagit slut och kroppen går på sparlåga. Förutom att optimera sin energiplan och träna sig bättre för att undvika detta, så kan ett svar i ekvationen vara att optimera uppladdningen inför en lång tävling. Kroppen kan lagra ca 500g glykogen, (kolhydrater). Detta räcker i ca 90min-2h under medelintensiv-intensiv aktivitet. Om inte energi tillförs under aktiviteten kommer kroppen skicka ut trötthetssignaler och prestationen blir lidande. Förmågan att inför en långvarig hård fysisk aktivitet kunna fylla upp sina glykogenlager är av yttersta vikt. Både för prestationen i sig och för att ha ork till nästkommande pass.


U Loader är egentligen en sportdryck med en lite speciell uppbyggnad. Basen består av kolhydrater 73g per dos där ration är 1:0,2 mellan maltodextrin och fruktos, det vill säga 80% maltodextrin och 20% fruktos. Anledningen till detta är att fruktosen vandrar via levern och fyller på glykogenlagren där först och främst. Förhållandet motsvarar det vi naturligt har i kroppen där vi har ca 20% av vårt glykogen i levern (100g) och 80% i musklerna (400g). Varje dos U Loader ger också 0,5g salt och 4g Kreatin Monohydrat.


Kreatinet finns där för att skynda på inlagringen av kolhydrater i musklerna. Ett exempel var en studie där de testade en grupp vältränade människor som åt 8g kolhydrater/kg kroppsvikt och dag och bad dem köra ett riktigt tufft pass som tömde glykogendepåerna. Deltagarna som tillförde 5x4g kreatin utspritt under dagen var tillbaka på sina startnivåer av muskelglykogen redan efter 24 timmar, medan det för de som bara åt 8g/kolhydrater per kilo kroppsvikt och dag men inte tog kreatinet, tog nästan 72 timmar att återfå startnivåerna av glykogen i musklerna.


Behöver jag U Loader och hur ska jag kombinera den med mat?

Målet med en kolhdyratladdning är fylla glykogenlagren så de är sprängfyllda med energi. För att nå denna effekt krävs ett intag på 10g kolhydrater/kg kroppsvikt och dag under 2-3 dagar inför tävling. Vid denna intagsnivå ser man det som kallas superkompensation vilket är överfyllda muskler med gott om lagrat glykogen.

Vi svenskar äter i snitt 5-6g kolhydrater/kg kroppsvikt. Väger du 73kg så ger en dos 1g/kolhydrater/kg kroppsvikt. Så ändrar du ingenting i din vanliga kost så kan du ta 4 doser (2 flaskor med 2 doser/flaska) per dag och du kommer vara i hamn. MEN, vår rekommendation är att äta lite kolhydratrikare och byta ut kolhydratfattiga livsmedel mot kolhydratrikare under dessa dagar, samt dricka 1-2 flaskor U Loader per dag för att inte behöva gå runt knökmätt.

Mängden kolhydrater i en dagsdos på 4 skopor (totalt 160g) U Loader motsvarar den mängd kolhydrater du annars får i dig via: 6 bananer, 4 portioner kokt pasta (ca 600g), 6st U Bars, 8 glas (2dl) juice eller 8 smörgåsar. U Loader ser till att du inte missar en viktig del i tävlingsförberedelserna och kan prestera på topp.