Umara Athlete - Elov Olsson

Elov Olsson har länge tillhört den absoluta eliten inom ultralöpning. Han innehar bla det Svenska rekordet på 100km med tiden 6:38:44! Med all denna erfarenhet bad vi därför honom att dela med sig av hur han arbetar med energi och kosttillskott när han tävlar.  


Hur jobbar du med nutritionen/tillskott under en tävlingsdag?

Om loppet är på förmiddagen eller vid lunchtid så startar jag nästan alltid med frukost 3h innan. Kan variera mellan gröt och yoghurt med müsli m.m. Lite kaffe på det, men inga överdrivna mängder. Därefter kan jag fylla på med lite U Loader om det är t.ex. ett 100km-lopp och jag känner för att fylla på lite extra. 

Börjar oftast lite lugnare med energiintaget, men vill komma in i det så tidigt som möjligt. Det vanligaste jag kör är att variera mellan sportdryck och gels. Favoriterna nu är nya U Sport fläder och U Gel svarta vinbär eller hallon. Tar i regel varannan av de två gelsen och däremellan sportdryck. Utöver det så dricker jag vatten efter törst och kan hända att det slinker ner en Redbull för att bryta av lite från smakerna. Normalt brukar jag landa på ett energiintag på runt 400kcal/h eller 100g/h om ni räknar gram kolhydrater.

Väl i mål så brukar jag försöka få i mig nånting snabbt. Då kan det vara lämpligt att svepa i sig en shake U Recover som jag förberett innan. Därefter mår jag oftast bra och kan njuta av en öl och snacka löpning hur länge som helst... 😜

 
Vilka grenspecifika tips på energilösningar kan du dela med dig av? 

Jag gillar att hålla det så enkelt som möjligt om loppet inte är alltför långt. Så gärna gels och sportdryck om det räcker. När det blir längre lopp än typ 8-10h kan det vara trevligt att tugga på något någon gång.


I vilka tävlings/tränings situationer är det som svårast att lyckas med energiplanen? 

Det bökigaste jag upplever är då magen fallerar under de längre loppen. Läs längre än 12h. Är svårt att lyckas vända en mage som inte vill samarbeta. 


Vilka är produkter använder du mest? 

Det jag använder dagligen i vardagen är Omega-3. Annars är det nog sportdryck och gels som går åt mest. Detta främst under tävlingar, då jag oftast tränar utan energitillförsel.


Tack Elov! 

Följ Elov på hans Instagram: @elovolsson