Produktfrågor

 

F: Kan jag blanda U Sport dagen innan och låta den stå i kylen över natten?

S: Ja, det är inga problem alls. Detsamma gäller även för övriga drycker.


F: Kan sportdrycken värmas/frysas?

S: Japp. Drycken löser sig fortare i varmt vatten, dock bör du inte koka sportdrycken utan koka upp vatten (eller bara värm det varmt eller ta varmvatten ur kranen) och blanda i pulvret och skaka/rör om. Frysning är inga problem heller.


F: Kan jag blanda U Sport och U Intend i samma flaska?

S: Japp, de är smakmässigt anpassade för att kunna blandas. På detta vis kan du själv få en koffeinhaltig sportdryck när du vill ha det. Ett förslag är att blanda lite U Intend i flaskan som du börjar dricka ur först efter 3-4 timmars träning/tävling om du även tagit Intend inför. Så du inte riskerar för hög dos koffein om du är känslig.


F: Det sticker i huden när jag druckit U Intend - Vad är det?

S: Det är en helt ofarlig effekt från aminosyran Beta-Alanin. Stickandet avtar när du väl börjar träna så upp ur soffan med dig ;)


F: När ska jag dricka U Intend?

S: Full effekt har du efter 45-60 minuter. Vid träningspass/lopp kortare än 60 minuter så rekommenderar vi att du druckit upp U Intend 60 min innan start. Vid längre lopp/tävlingar så kan du med fördel dricka den lite närmare inpå start och få effekten lite senare in i passet. Vid riktigt långa lopp rekommenderar vi en påfyllning efter cirka 3-4 timmar.


F: Hur starkt kan jag blanda U Sport?

S: Du kan blanda den väldigt hårt, minsta rekommenderade vätskemängd till 1 dos (33g) U Sport är 0,5dl vätska (60% lösning). Du får vid den här blandningen en hemmagjord flytande Gel (vi har t.ex 30g kolhydrater i våra gel på 50ml, dvs en skopa pulver i 0,5dl vätska). Smaken är dock inte anpassad för denna styrka så vi rekommenderar att använda en del U Sport Neutral för att minska smakkoncentrationen.


F: Hur mycket vätska bör jag dricka varje timme?

S: Det beror mycket på din träningsintensitet och temperaturen som båda påverkar din svettning. Drick efter törst är en bra grundregel. Att dricka lite och ofta är bättre än mycket och sällan.


F: Kan jag använda U Sport som "carboloader" och även efter träningen?

S: Givetvis. U Sport är en utmärkt carboloader om du inte vill använda vår anpassade U Loader. Har du svårt att få dig tillräckligt med kolhydrater via kosten för att nå en nivå av runt 10gr/kolhydrater/kg kroppsvikt så är dessa produkter perfekta. Så snart som möjligt efter träning rekommenderas en mindre mängd U Loader, U Sport, U Bar för att bromsa nedbrytningen och starta återinlagringen av muskelglykogen. Det viktiga är att du får i dig en ordentlig måltid efter avslutat pass, men har du lång tid till maten så kan en dos U Sport effektivisera återhämtningen.

F: Hur många gel kan jag konsumera varje timme?

S: För gel utan koffein så kan du konsumera 4-6 gel/timme som då ger dig 120g kolhydrater. Se bara till att din mage klarar av detta. En mer vanlig rekommendation är 2-4 gel/timme.
För U Gel med koffein i, så rekommenderar vi max 10 sådana gel per dag för att koffeindosen inte ska överskrida 300mg/dag.


F: Har U Sport elektrolyter i sig?

S: Japp, U Sport är komplett och det enda du behöver. Den innehåller snabba + långsamma kolhydratkällor, natrium, kalium, kalcium och magnesium samt BCAA som hjälper till att hålla mental trötthet borta. Så samtliga mineraler du förlorar i större utsträckning via svett har U Sport i sig.


F: Hur mycket vatten behövs till U Sport?

S: U Sport är extremt löslig och kan till och med lösa sig i upp till 930gr/liter. Men ett mer normalt spann är att vi idrottare blandar från 100gr/liter upp mot 400gr/liter. Det är när du vill ha med dig högkoncentrerad energi på liten vikt som detta fungerar bra. Är det väldigt varmt ute och du behöver mer vatten så får du blanda svagare.


F: Hur mycket kolhydrater är det i bars, gel respektive sportdrycken?

U Bar - 25g
U Salty Bar - 30g

U Gel (Hallon, Cola, Citron) - 20g
U Gel (Övriga smaker + skruvkork) - 30g
U Sport per dos (fylld medföljande skopa) - 30g

Nutritionsfrågor 

 

F: Hur mycket kolhydrater kan vi ta upp?

S: Vår broms är tarmmembranet och där ligger den övre gränsen på 1,8g/minut (108g/timme) för U Sport, U gel och U Bar med dubbla kolhydrattyper i sig.

Erfarenheter från idrottare visar dock att denna gräns kan höjas ytterligare upp mot 130-150g/timme.


F: Hur mycket vatten ska jag dricka?

S: Sikta på ett intag av 300-800ml/timme om passet är 1,5 timme eller längre. Stort spann men det beror mycket på värmen och din törst.


F: Hur mycket energi behöver jag under aktivitet?

S: Regel 1 är att vi inte kan energikompensera fullt ut när intensiteten är hög. Du kan utan större problem få i dig 400kcal/timme via t.e.x U Sport eller U Bar. Varje energibar ger 25g kolhydrater och 150kcal så en sån var 20e minut är inga problem om du gillar att äta under aktivitet. Annars 100g U Sport/timme vilket de flesta klarar fint.

Tar du i kommer du säkert bränna minst 600kcal/timme. Men så mycket kan vi inte ta upp utan magras.


F: U Sport, U Gel eller U Bar?

S: Det är mest en smaksak, kompositionerna är likvärdiga, men snabbast energi ger sportdrycken och gelen medan baren ger lite mer långvarig energi.


F: Hur mycket salt ska jag få i mig?

S: I större studier där man undersöker idrottare så ser vi att snittet ligger på strax över 40mmol (43mmol) natrium per liter svett. Detta motsvarar 2,6g bordssalt. Så svettas du en liter per timme, vilket är en vanlig uppskattning så försök få i dig 2,5g/salt per timme. Vi har anpassat U Sport utefter detta där du får 2,5g salt/dos.

Det finns dock stora variationer i hur mycket vi svettas. Runt 20% av idrottare ligger på 60mmol natrium/liter svett med ett spann på 10-100mmol/liter svett.


F: Jag krampar lätt, HJÄLP?

S: Kramp kommer mest troligt av att du belastar musklerna hårdare än de är tränade för. detta i kombination med lägre vätskebalans, lägre nivåer av elektrolyter och sinande glykoendepåer bidrar gemensamt till kramp. Störst faktor har troligtvis glykogenet som töms, när det sinar får musklerna arbeta hårdare för samma effekt och du överanstränger dem lättare med kramp som resultat.