Om oss

Umara grundades 2013 av Biomedicinstudenterna Tommy Ivarsson, MSc och Simon Gustavsson, BSc som studerade Biomedicin med fokus mot nutrition och kroppens förmåga att prestera. Vi är båda två ett par riktigt glada idrottare med en förståelse för idrotten då vi är löpare, cyklister, skidåkare, triathleter, swimrunners m.m, multisportare kan vi säga.

Vi är specialister inom nutrition/energi för uthållighetsidrott. Med hjälp av vetenskap, erfarenhet från idrottare och vår egen förmåga att väva ihop teori med praktik, utvecklar vi optimerad idrottsnutrition för att hjälpa dig prestera på din individuella topp. Alla kan ta sig upp till nästa nivå där nutritionen är ett av många viktiga verktyg.

Vision

“Vi tror alla vinner på fysisk aktivitet med idrottsmål som inspirerar. Vi tror att människor blir inspirerade till aktivitet genom en känsla av kontroll, att de har vad som krävs för att nå sina mål.

Vi får fler människor aktiva genom att hjälpa dem prestera mera med kunskap, inspiration och produkter med vetenskaplig grund.

Vi tar fram idrottsnutrition och utbildar i hur vi når vår högsta potential som idrottare. Vi kommunicerar direkt genom digital utbildning i form av podcast, videos och artiklar men även underbara ambassadörer. Vi lever som vi lär och strävar efter att vara det bästa exemplet vi möjligen kan vara genom att praktisera det vi förespråkar.”

Produktutveckling

Umaras produktutvecklingsteam består idag inte bara av Simon och Tommy, utan av flertalet Biomedicinutbildade människor och idrottare som brinner för prestation. När vi vill diskutera nya produkter och dess framtagning så finns den samlade expertisen runt hörnet. Just för att det vi skapar alltid ska vara optimerat, för när det kommer till prestation anser vi att bara det bästa är gott nog.

IT & Media

Inom IT och webb har vi in house-kompetens via vår triathlet Erik Arenhill, han är mannen som utvecklar och ansvarar över det mesta inom det digitala området. Full-stack software engineer kallas han inom IT-sfären, betyder säkert nåt fint. Han är en jäkel på att knappa kod säger vi som inte är inne i den där sfären. Johan Linhart är även han triathlet och cyklist som ser till att allt content är 100%. Johan är förutom en awesome fotograf även grymt kompetent på projektledning och ser till att Umara håller kursen på det som är viktigast för stunden. 

Ambassdörer, Marknadsföring & Content

Här har vi cyklisten och idrottsvetaren David Hansson. Han jobbar med att skriva artiklar, information om produkter, planera event och överlag hur Umara syns runt om i landet. Han har studerat Idrottsvetenskap och har en magisterexamen inom idrott och prestation. Han är lika nördig och påläst som vi andra och passar som handen i handsken och kommer hjälpa dig med det du behöver.

Logistik & Order

Här arbetar Albin Andersson som tar hand om din order. Albin är den som styr vårt lager och håller full koll på leveranser, kunder, lådor och mycket annat. Albin är en av sveriges snabbaste orienterare, till och med den snabbaste på medeldistans i västra götaland. Så med den erfarenheten i bagaget är han en jäkel på att navigera och packa snabbt på lagret. Sen har vi också Hanna Andersson på lagret, hon står för stabilitet och äventyrlighet och har både Vasalopp, Cykelvasa och Ultravasa i bagaget så visst finns uthållighet nog för att även här få iväg din order i tid ;)

Återförsäljare & föreningar

Elitcyklisten Richard Larsén roddar återförsäljare och föreningssamarbeten för Umara. Vid sidan av sin egen cykelkarriär och coachingverksamhet. En cykelkarriär som bla gjort honom till Svensk mästare
 

Varför namnet Umara?

Umara är en förkortning av Taraumara (de kallar sig själva rarámuri). En befolkningsgrupp i Mexico som är kända för deras till synes övermänskliga kapacitet. Det har ryktats om prestationer, i stort sett barfota, där de sprungit upp mot 70 mil på dryga 48 timmar. En hastighet som skulle ta atleten 35 mil om dagen om man tar fram miniräknaren och räknar på det lite… I jämförelse är det uppmätta världsrekordet 309,4km på 24 timmar vilket är rent fantastiskt. Det motsvarar drygt 46 min per mil, varje mil i 24 timmar!

Oavsett hur verkliga deras prestationer är så är det en folkgrupp som under flera hundra år har haft en tradition att ta sig fram till fots, och oavsett ålder och kön så springer de som livsstil. De har en egen sportdryck vid namn Iskiate som de konsumerar under sina långa löprundor. Den består enligt sägen, till stor del av majsmjöl, honung, kanel och chiafrön som ger energi.

Taraumara påminner oss om varför vi älskar Umara. Vi går vår egen väg, och ser energi som ett verktyg att ta oss från punkt A till B snabbare än vi gjort tidigare.

Att träna och tävla är en livsstil, ingen modefluga!

Miljö & Produktion

Som företag arbetar vi kontinuerligt med att säkerställa högsta kvalitet på våra produkter samtidigt som vi vill lämna ett så minimalt klimatavtryck som möjligt. Nedan listas några av de områden vi är extra stolta över.

Produktion

  • Produkterna är utvecklade av oss här i Sverige
  • Samtliga nutritionsprodukter tillverkas enligt HACCP & GMP vilket säkerställer kvalitet och säkerhet i yttersta toppklass.
  • Samtliga produkter som kan tillverkas i Sverige är tillverkade i Sverige (gäller t.ex samtliga produkter i pulverform men även färdigblandade produkter, piller, kapslar, proteinbars). Resterande produkter är tillverkade inom EU, förutom Specialized Puristflaskorna som är tillverkade i USA och vissa av våra tillbehör som t.ex Racebelt som designas av oss därefter importeras direkt från Kina.

Miljö

  • Umara klimatkompenserar daglig drift, produktion samt transporter till oss till 100% via ZeroMission - Läs mer här.
  • Umara använder miljöfrakt vid leverans hem till dig samt planterar ett träd för varje Miljöfrakt, något som till och med ger en positiv nettoeffekt på klimatet. Miljöfrakt är valbart för dig som kund vid leverans med DHL eller PostNord - Läs mer här.
  • Vid produktutveckling är alltid miljötänket med i bilden och för varje ny produkt vänder och vrider vi på olika modeller för att minimera vårt klimatavtryck.

    • Exempel på nyligen utförda projekt: Flaskor tillverkade av sockerrör, poplypropylenplast som är 100% återvinningsbar i våra burkar, maximerad fyllnadsgrad i produkterna för att minimera luften som skickas, anpassade emballage för maximerad fyllnadsgrad och vid behov används utfyllnadsmaterial i papp.

    • Exempel på projekt som är under utveckling: Styckförpackningar av gel/bars med lägre plasthalt och ökad fyllnadsgrad, bulkförpackningar till kund, skopor möjliga att välja bort ur burkar, dvs inte automatiskt inkluderade m.m. m.m.


Tillsammans driver vi alla Umara framåt och arbetar kontinuerligt i linje med vår vision om att paketera prestation till dig som idrottare. Genom utbildning, gemenskap och nutrition, optimerad för din prestation.