Umara Athlete - Erik Wickström

Erik Wickström är Mr Vasaloppet! Eller vad sägs om topp 100, 10 år i rad. Detta med förhållandesvis lite mängdträning, heltidsjobb och flerbarnsfamilj, mycket imponerande. Det är nog många som befinner sig i en liknande situation som också har högt satta mål inför vinterns långlopp. Vi bad därför Erik att dela med sig av sina viktigaste tips kring nutrition i samband med långlopp. 


Vilka nutritionella och energimässiga krav ställer din idrott på dig? 

Vasaloppet tar ungefär 4 timmar för mig ett bra år och då har jag med mig sportdryck i ett slangbälte i tillägg till min klubbs drickalangning. Jag använder enbart flytande energi i ett sådant lopp. En stor utmaningen ligger i att slangen från vätskebältet som sitter vid midjan inte ska frysa. Så om det är kallt behöver du dricka minst var 10:e minut.

Jag springer också en del ultralopp och där tycker jag det är en utmaning att dricka stora mängder varma dagar. Det är lättare att dricka vid skidåkning och cykling. Jag gillar att springa med ett flaskbälte där jag zippar ofta och byter flaska vid varje varv/kontroll.

Beskriv hur du jobbar med nutritionen/tillskott under en tävlingsdag?

Jag är väldigt noga med att få i mig i princip så mycket energi och vätska jag bara kan under loppet. Min erfarenhet från lopp på 2-24 timmar är att ju mer energi, desto bättre. 

Vilka grenspecifika tips på energilösningar kan du dela med dig av? 

I skidåkning är ett midjebälte med slang en oslagbar lösning. Det kom för cirka 5 år sedan. Det är mycket bättre än att ha vätskan på ryggen. Jag har förresten även svårt att förstå löpare som bär vätskan på ryggen så länge man inte behöver packning eller om loppet saknar regelbundna vätskestationer. Flaskbälte funkar kanon och så slipper man svettas på ryggen.

I vilka tävlings/tränings situationer är det som svårast att lyckas med energiplanen? 

Tråkigt, svar, men jag tycker ett långt och varmt lopp mitt i sommaren är det mest utmanande. Det är svårt att hålla jämna steg med vätskeförlusten.

Vilka produkter använder du mest? 

Umaras vanliga sportdryck U Sport 1:0,8 som jag spetsar med koffein genom att addera antingen U Intend kickass-shot eller U Gel med koffein. För mig funkar dessa produkter kanon.


Följ Erik på instagram: @erik_wickstroom och lyssna på Eriks podcast Lagom kondition!