Umara Athlete - Matthias Wengelin

Matthias Wengelin är dubbel Svensk mästare i mountainbike, han har vunnit cykelvasan och har massor av starter i XCO och enduro världscupen! En mycket meriterad elitidrottare som har lyckats bemästra denna tuffa fysiska och tekniska idrott. Matthias delar här med sig hur han jobbar med energiintag i sin träning och vid tävling. 
 

Vilka nutritionella och energimässiga krav ställer din idrott på dig?

Mountainbike är en energikrävande sport så det är viktigt att få i sig rätt saker både före/under/efter aktivitet. Framförallt är det kolhydraterna som går åt då sporten är högintensiv och hela kroppen används.


Beskriv hur du jobbar med nutritionen/tillskott under en tävlingsdag.

Innan tävling gör jag ingen större justering med vad jag brukar äta, vill hålla det så likt som möjligt för att inte göra något "konstigt" som kroppen kan reagera negativt på, ett magras innan en viktig tävling är ingen höjdare.

Brukar ta en flaska U loader ihop med maten från någon dag innan fram till tävlingen för att ladda depåerna lite extra. När det börjar dra ihop sig till start så har jag en flaska med U Sport som jag försöker få i mig under sista timmen fram till start tillsammans med en U Intend shot. Inför ett XCO-lopp blandar jag alla mina flaskor med en kombination av sportdryckerna ihop med U Intend. Sen gör jag klart vart jag ska dricka under varvet före start för att slippa tänka på det under tävlingen. Jag brukar också ha några U Gel med i fickan som jag tar en bit in i racet. Efter målgång försöker jag få i mig en flaska med U Recover så fort magen tillåter det.


Vilka grenspecifika tips på energilösningar kan du dela med dig av?

Då vi har ett antal langningszoner på våra tävlingar där vi kan få nya flaskor eller gels så brukar jag se till att bara ta mina flaskor där. Gels ser jag till att ha i fickan istället för att undvika strul som tex att inte få loss den från en flaska ifall langaren har tejpat den där. Annars är det viktigt att bestämma när under tävlingen man ska se till att fylla på med energi. Många väntar oftast för länge med tex en gel och tar den ut på sista varvet i tron om att den ska hinna verka när det hade varit bättre att få i sig den i början av näst sista varvet istället.


I vilka tävlings/tränings situationer är det som svårast att lyckas med energiplanen?

För disciplinen XCO är farten och typ av bana det som gör det svårast att få i sig energin som man tänkt. Är det intensiv racing på en teknisk bana kan det vara svårt att få tid till att släppa styret för att få i sig en gel eller dricka. Därför är det extra viktigt att tänka på energiplanen när man tränar på banan och inte endast fokusera på de olika spårvalen man kan ta.


Vilka produkter använder du mest?
U Intend, U Loader, U Bar, U Hydrate och till sist U Sport används flitigast.


Följ Matthias på instagram: @m.wengelin