Lär dig mer om Sportdryck

Grunden för de flesta idrottares energibehov under aktivitet består oftast av sportdryck. Den är lätt att inta under hård fysisk aktivitet och ger kroppen både energi, vätska, salter samt mineraler.

U Sport var den första produkten vi på Umara utvecklade och ligger också väldigt varmt om hjärtat. Dock är våran vision att följa vad den senaste forskningen säger och därför fortsätter vi alltid att utveckla våra produkter i takt med att forskningen går framåt.  

Kolhydratsammansättningen med både glukos och fruktos i U Sport tillåter fler transportörer i kroppen att transportera kolhydraterna till arbetande muskulatur. Glukos har en transportör och fruktos har en annan, just den sammansättningen som finns i U Sport har visats vara den bästa sammansättningen för att maximera transporten av energi (kolhydrater). Tack vare den ökade transporten kan du som atlet inta större mängder sportdryck utan att riskera magbekymmer. Bekymmer med magen uppstår nämligen så fort du konsumerar mer kolhydrater än vad din kropp hinner ta upp, resultatet blir då att det som inte hinner tas upp ligger kvar i magsäcken och skvalpar runt och sätter fart på tarmrörelserna varvid “löparmage” uppstår. Detta gäller givetvis oavsett vilken sport du utövar. Genom att dricka en sportdryck som har en kombinerad kolhydratsammansättning och över 50 % högre upptag än andra sportdrycker så minimerar du även risken för magproblem med upp till 40%.

Mer energi finns tillgängligt i kroppen då intensiteten ökar, när du ökar intensiteten ökar användningsgraden av lagrade kolhydrater (glykogen) och kroppen förlitar sig till slut på enbart glykogen som energikälla. Du har cirka 500 gram lagrat glykogen i kroppen som töms fortare och fortare desto högre intensitet du har på träningen. I dessa lägen är det ytterst viktigt att hela tiden hålla glykogendepåerna välfyllda då en reducering av mängden glykogen signalerar till kroppen att varva ner och ta det lugnt (eftersom energireserverna håller på att försvinna) och din prestation sjunker som ett resultat av detta.

Snabb återfyllnad av kolhydrater i form av mat och sportdryck efter passet tillåter även ett lika intensivt träningspass snart igen vilket kan vara väldigt värdefullt om du tränar länge och/eller ofta.


Forskningen

Forskningen har under de senaste åren gjort stora framsteg på området energitillförsel under fysisk aktivitet. Ration mellan glukos och fruktos har i regel varit det mest undersökta. 


2015 kom det ut en reviewartikel som summerar forskningsområdet inom kolhydratkompositioner i sportdryck. Totalt gick de igenom 14 studier och de två mest effektiva var 1:0,5, dvs 1 delar maltodextrin och 0,5 del fruktos vilket är den mest beprövade varianten hittills och den som vi själva har i U Sport 1:0,5 citron. Komposition nummer 2 är 1:0,8-varianten, dvs 1 del maltodextrin och 0,8 delar fruktos, den som finns våran U Sport 1:0,8 Fläder/Citron/Apelsin. I studierna som inkluderas så har intaget varit mellan 36-144g/timme fördelat på 3-4 intag/timme, så ett ganska stort spann men med ett jämnt intag.

Vi har själva haft ögonen på forskningen gällande 1:0,5 eller 1:0,8 förhållandet mellan glukos:fruktos under en längre tid. Vi började läsa forskningen om det redan 2013-2014 när vi i vårt företag Umara tog fram vår första sportdryck. Forskningen var dock väldigt ny då så vi vågade inte riktigt chansa, speciellt på grund av faktorer som jag snart belyser. Men allt eftersom forskningen fortsatt så verkar det som att vid högre doser så är den magiska gränsen runt 1:0,8.  

Dosering & att “träna magen” 

En av fördelarna med Umaras Sportdrycker, speciellt 1:0,8 versionen är att den är framtagen för att kunna doseras i olika styrka. Vi som idrottare vill få i oss ett så högt intag av kolhydrater som möjligt. Men vi har olika tåliga magar. Vissa klarar ca 70g/h medans en del kan få i sig upp mot 120g/h. Vår kropp har också förmågan att lära sig att klara av ett högre upptag. Genom att “träna magen”. Dvs att under 3-4 veckors tid, förslagsvis i samband med tävlingsspecifik träning, tillföra energi i lite högre doser än vad man är van vid. Detta kommer att leda till att kroppen anpassar sig och blir bättre på att ta upp kolhydraterna.  


Så testa dig fram för att hitta din optimala dos! 


Umaras Sportdrycker: 

U Sport 1:0,5 Citron 1kg - Intas i doser på 60-90g/timme. Blandas 60-90g per halvliter. Mild i smaken och inte så söt.
U Sport 1:0,8 Citron, Fläder, Apelsin 2,4kg & 400g - Världens energirikaste sportdryck! Blandas 90g+ per halvliter. Men går att blanda mycket starkare.
U Sport 1:0,8 Citron portionspåse - Optimal 1:0,8 ratio i portionspåse för 90g/h, smidigt för resan.