U Vitamin D3

D-vitamin är en essentiell, d.v.s livsnödvändig vitamin. Den kan ses som en strömbrytare på gennivå där den vid behov aktiverar och/eller bromsar olika geners funktion. D-vitamin är speciellt viktigt för en optimal muskelfunktion och bra bentäthet, båda viktiga faktorer för idrottare. Det har även skrivits mängder med artiklar om just D-vitaminbrist som är kopplat till många hälsofaktorer som nedsatt immunförsvar, diabetes, MS, högt blodtryck, demens och depression. Det är alltså en vitamin som vi inte bara behöver för vår överlevnad, utan även för att må bra och fungera på topp i vardagen och därigenom även när vi vill prestera på topp.


Du vet säkert redan att vi själva skapar D-vitamin genom solens strålar på vår hud. Men under fler månader under vinterhalvåret så är det i princip omöjligt att producera D-vitamin från solen för oss nordbor. Istället så får vi fokusera på D-vitaminet från vår kost. Från kosten får vi både vitamin D2 (ergokalciferol) och D3 (kolekalciferol), där D3 främst kommer från animaliska källor som ägg, fisk och skaldjur. Vitamin D2 återfinns främst i vegetabilier, speciellt svamp och alger. Tyvärr så är inte vitamin D2 det som är mest optimalt för kroppen utan där omvandlar vi bara runt 10% till D3-varianten. D3 är också den form som vi själva skapar från solen.


I september 2016 publicerades en större studie där forskare följde idrottare i tyskland över 1 års tid för att se hur mycket D-vitamin som behövdes (både via mat och som tillskott) för att upprätthålla nivåerna i kroppen. Resultatet chockade många då det visade sig att 70 % av deltagarna hade brist eller låga nivåer av D-vitamin (25(OH)D) i kroppen vid start. Det krävdes så mycket som 2200 internationella enheter (IE) om dagen under 3 månaders tid för att 80 % av deltagarna skulle komma upp i tillräckliga nivåer av D-Vitamin i kroppen.

U Vitamin D3 är anpassad efter denna forskning och ger hela 2500IE per tablett och kommer i en burk som räcker i 6 månader, dvs hela vår vinter. Enkelt paketerat för din skull och hjälper dig hålla koll på att du får i dig en om dagen.


U Vitamin D3 är inte en vitamin som kommer ge dig superkrafter. Däremot är det en vitamin som hjälper dig upprätthålla kontinuiteten i din träning, fatta tuffa beslut och kanske också hjälper till att pressa dig genom viktiga nyckelpass samt bibehålla en bra allmänhälsa. Att supplementera D-vitamin varje dag från oktober till och med mars är en billig försäkring för öka chanserna att få ut max av din träning.