Johannes Eklöfs energiplan under Alliansloppet 2019

Johannes Eklöf tävlandes för IF Hallby SOK körde i helgen Alliansloppet, världens största rullskidtävling! Och han verkar ha skött sin grundträning. Nedan delar han med sig av sin uppladdning och energiplan under loppet. Där finns bra exempel hur man kan tänka med energi under långa men intensiva lopp.

 
Johannes Eklöf Alliansloppet 2019

I skuggan av Ironman Kalmar (eller var det kanske tvärtom om man frågar tv?) gick i helgen världens största rullskidslopp av stapeln. 48 km klassisk skidåkning med masstart och övervägande del stakning är det som utgör Alliansloppet i Trollhättan.

Mitt race smygstartade två dagar innan på torsdagen med ett extra fokus på att ladda med kolhydrater. Blev egentligen ingen större skillnad då man som skidåkare under sommarträningen redan ligger på hög förbrukning och högt intag av kolhydrater pga träningsvolymen, men några extra frukter under dagen och lite chips på kvällen gick åt. Började även ladda med Omega3-kapslar, 3 st/dag, vilket jag borde ha börjat med några dagar tidigare om det inte varit för att jag glömde bort det.

På fredagen var det första tävlingsdagen, två stycken sprintar, en super- och en back-. Verkligen inte min grej men en fin genomkörare för att väcka kroppen inför lördagens lopp. Funderade länge på om jag skulle våga ladda med U Intend inför lopp nummer två, var rädd att jag skulle få svårt att sova då starten gick vid åtta. Det slutade med en femtedels skopa mest för den psykologiska effekten. Drack en liter U sport (2 skopor) under loppen och gjorde sedan sista laddningen med ett besök på Max efter målgång och en kladdkaka på hotellrummet.På tävlingsdagen var planen att ha med sig all energi och vätska i ett midjebälte med slang, då jag visste att det skulle bli ett tight lopp där risken att missa langningar var stor. Jag blandade 4 skopor U Sport Fläder (180 g kolhydrater) och en skopa U Intend (240 mg koffein) i 1,2 liter vatten. Då loppet tog 1:45 h var det lite i överkant, men visste inte hur mycket jag skulle hinna dricka.

Jag laddade med en skopa U Intend och lite sportdryck innan start för att vara beredd på den smäll som jag visste väntade i första backen direkt efter start. Och visst gick det fort från början, men lyckades ta mig upp till en placering kring 30 på krönet och däromkring höll jag mig under det mesta av loppet. Drack ungefär var tionde minut i lämpliga utförsbackar och det var enormt skönt att slippa stressa med att placera sig för varje langning. Jag lade istället energin på att försöka hålla tekniken och leta bra ryggar på stabila åkare. Regnet låg tungt över Trollhättan denna dag vilket bidrog till att hålla ihop klungan då det gick ännu lite tyngre att ligga först, detta fick i sig till följd att årets lopp präglades av en del fall och stavbrott. Att jag själv slapp undan sådant strul, förutom ett par adrenalinhöjande avspärrningshinder på villovägar som man fick hoppa över i varvningen, bidrog till en lyckad dag.

Jag kände mig stark i princip hela vägen och hade nog stor nytta av att jag var en av de åkare som fick i mig mest energi under loppet. Tempot skruvades upp med fem kilometer kvar till mål och därifrån handlade det bara om att hålla sin rygg och hålla materialet helt. Jag fick en liten öppning att avancera i med två kilometer kvar men var för passiv och plötsligt låg jag mitt i klungan med en åkare som fått stavbekymmer som ett orörligt hinder framför mig. Tappade farten och fick börja om inför den sista utförsbacken innan spurten. Men då hade tåget gått och jag kämpade mig in bland de sista i tätklungan och slutade 21a fem sekunder bakom vinnaren. En mer nöjd 21a får man dock leta efter, var en stor förbättring från förra årets 79e placering och känslan och genomförandet av loppet var riktigt bra fram till den sista kilometern.

Känslan tar jag med mig in i den intensiva höstträning som väntar innan skidsäsongen drar igång. Det var även första gången som jag hade koll på hur mycket energi jag faktiskt fått i mig på ett lopp, drack två tredjedelar av bältet vilket motsvarar 120 g kolhydrater (69 g/h), det borde absolut gå att öka. Slutligen en lärdom för kommande masstartslopp var hur viktigt det är att vara offensiv vid rätt tidpunkt och inse att ingenting kommer att serveras till en, skulle såhär i efterhand ha satsat allt på ett kort och stakat mig upp i tät när jag fick chansen där på slutet. Men det är lättare sagt än gjort när man tycker att man redan ligger på max och världen är ett enda regndisigt töcken.

Stort lycka till i vinter Johannes!