24 H World Record Attempt by Anna Friborg

Simon håller på att planera för fullt inför sin utmaning i mitten av juni då han ska cykla 100mil i ett svep runt Vänern och Vättern. Men innan dess ska en annan Umarian gör en riktigt häftig utmaning. Nu på lördag ska ultra- och randoneurcyklisten Anna Friborg göra ett försök på världesrekordet på 24 timmars cykling på varvbana.

- Hur föddes tanken att försöka sätta ett nytt världsrekord? 


"2019 startade jag min Randoneurkarriär. Efter Paris Brest Paris i augusti satte jag ett nytt delmål: Att klara 600 km på 24 h.

När fantastiska Elin Starup från Danmark i oktober 2020 satte världsrekord på 24H Ultracykling ”Outdoor track” 18-49 års klassen på ca 57 mil bestämde jag mig för att förverkliga mitt mål från 2019.

Jag har letat lämpliga banor sedan i vintras men inte funnit någon fram till jag kom i kontakt med Volvo Cars Proving Ground /Hällered genom cyklisten Jonas Bohr. Volvo cars var positiva till satsningen men hade bara en möjlighet under hela sommaren att avvara banan i 24 H i och med att deras verksamhet pågår normalt sett 24/7. Allt gick väldigt fort. Nästan för fort, men när chansen kom så ville jag verkligen ta den."

"Min coach Richard Larsen sa: ”Skitcoolt: klart du ska göra det”.

Och jag är benägen att hålla med honom. Jag har ju verkligen ingenting att förlora oavsett resultat.

Ansökan och banans data skickades snabbt in till WUCA /USA. Christian Behre som tidigare varit min Crew Chief (och dessutom Sveriges mest erfarne Teamchef inom Ultracykling) tackade ja till att ännu en gång leda mig genom en extrem cykling. Teammedlemmarna är nu klara (5 st utöver Christian) och även tre stycken ”tjänstemän” som anställts via WUCA som ansvarar för att försöket följer gällande regler. Vi planerarar nu allas funktioner, ansvarsområden, logistik/mat och andra detaljer för att försöket ska bli så lyckat som möjligt.

Försöket är ett ”24 H Timed record” och innebär att jag under 24 H ska cykla så långt som möjligt på av WUCA godkänd varvbana. Ingen annan får cykla med under försöket. På vägen mot 24 H kommer jag även försöka ta världrekordet på 300 miles och 500 km (dvs två Distance record). Banan är ca 6,2 km och jag kommer ha följebil som Volvo ställer upp med under hela cyklingen. I bilen kommer även en tjänsteman sitta med och se att allt går rätt till. Teamet får langa energi/dryck/annat som jag behöver från kanten och följebilen får gå upp två gånger per timme och leverera. Cykeln behöver belysning under de mörka timmarna."
"Jag har gjort mitt sista riktigt långa pass (42 mil) innan försöket. Nu väntar lite kortare hög intensiv träning och enstaka längre distans pass. Nu sista veckan går jag ner i ”ide” och gör mig sannolikt okontaktbar för att fokusera på uppgiften och ladda. Sova, äta, vila. Jag har tidigare cyklat i 24 h och även längre och vet vilken enorm påfrestning det innebär fysiskt och mentalt. Den 5 juni på kvällen ca kl 18 startar mitt livs äventyr."


Följ Annas rekordförsök på facebook här nu på lördag.


Vi önskar dig stort lycka till Anna och det ska bli grymt kul att följa dig.