Energiplanen för att vinna en Ironman - Rasmus Svenningsson berättar

Att få följa våra ambassadörer när dom tävlar är bland det roligaste som finns. När det dessutom går bra och dom lyckas med sina prestationer är lyckan total. Detta hände för några veckor sedan när triathleten Rasmus Svenningsson vann Ironman Lake Placid. Vi hörde av oss till Rasmus och bad han berätta lite om loppet. Han kom tillbaka med en berättelse om cykelbanrekord och hur han lyckades med det.   


Bränslet till en 309w avg/328w NP Ironman cykelsplit (och nytt cykelbanrekord för IM Lake Placid)

"En mycket stor del av Ironman-racing (kanske den allra viktigaste!) handlar om att hushålla med kroppens högoktaniga bränsle: kolhydraterna. Om man under en längre tid ligger på en intensitet där man bränner för mycket kolhydrater kommer det slutligen inte finnas något bränsle kvar av denna sort, varefter man möter den välkända ”väggen”. Kroppen kan nämligen varken lagra eller ta upp tillräckliga mängder kolhydrater för att upprätthålla intensivt arbete under en längre period (> 3h)."
"Genom att använda INSCYD:s metabola tester har jag tillsammans med min coach kunnat fastställa min personliga kolhydratförbrukning för olika intensiteter. Senaste testresultaten visade att min kolhydratförbrukning låg på runt 120g/h vid en intensitet på 320w. Anledningen till att siffran 120g/h är särskilt intressant är för att nyligen publicerad forskning kunnat visa att det går att absorbera så mycket som 120g kolhydrater per timme under fysisk aktivitet. Eftersom jag skulle upprätthålla ett energisubstratmässigt ”steady state” vid 320w med ett intag på 120g kolhydrater i timmen så var målet att sikta på en wattplan kring just 320w."

"Som med nästan allting kräver nutritionsaspekten också specifik träning, och många pass i uppbyggnaden inför loppet har haft som huvudsakliga syfte att anpassa tarmen till att kunna ta upp denna stora mängd energi. Naturligtvis kräver också formen och sammansättningen av energin en mycket stor roll för kroppens förmåga att absorbera kolhydraterna. UMARA:s flytande geler och sportdryck var mitt självklara val eftersom de innehåller den optimala sockerarts-sammansättningen, är lätt att ta in och smakar gott. Jag gilar också att produkterna har ett högt saltinnehåll, vilket är en annan essentiell aspekt av nutritionen under en Ironman-tävling."
"På följande sätt lyckades jag uppnå en kolhydrattillförsel på 120g/h:

  • 1500ml UMARA U Sport -> 120g kolhydrater (i två st 750ml-flaskor placerade bakom sadeln)
  • 500ml UMARA liquid gel (icke-koffein) (i främre vätskesystem) -> 300g kolhydrater
  • 4st UMARA liquid gel (med koffein) (i nutritionsbox på cykeln) -> 120g kolhydrater


Totalt: 540g kolhydrater, vilket på 4,5h ger120g/h.


Tack vare den koncentrerade energimängden i UMARA:s produkter var det således möjligt att från början ha med sig all energi jag behövde för hela cykelsträckan, vilket känns väldigt tryggt!"


Stort lycka till med träningen och kommande tävlingar Rasmus!

//Team Umara