FKT-försök i löparskor längs 27 mil långa Blekingeleden

På lördag 26/6 kl 10:00 kommer Christian Malmström, som vi nyligen startat ett samarbete med, försöka ta tillbaka FKT (fastest known time) på Blekingeledens 27 mil. Vi ställde några frågor till Christian inför detta äventyr.

Hur kommer det sig att du tänker springa Blekingeleden igen?

"När jag förra året lyckades med en 10 år gammal dröm som i min värld varit omöjlig fram tills dess, att springa hela Blekingeledens 27 mil på närmare 39 timmar, var min fasta övertygelse att det skulle förbli en once-in-a-lifetime-experience. Efter målgång konstaterade jag att jag nog aldrig skulle göra om det.

Men några veckor senare fick jag frågan om det fanns något som skulle kunna få mig att springa den igen. Jag minns tydligt att jag svarade att det isf "skulle vara om någon annan fick för sig att springa den och faktiskt visade att det gick att göra det snabbare". Jag trodde då att det skulle ta ett tag innan någon skulle försöka men i maj sprang Bill Öster hela leden och slog mitt rekord med ca 3,5 timmar. Och bevisade därmed att det gick att springa snabbare.

Så nu när bollen är hos mig igen och med sommarens planerade äventyr på Kullaberg (Ladonia Pandemic Adventure) inställt så tänkte jag att "What better place than here, what better time than now?"

Vilka huvudsakliga utmaningar ser du till att klara målet?

"Framförallt behöver jag hålla ett snabbare grundtempo och minska på pauserna. Förra året spenderade jag minst två timmar stillastående av de 39 timmarna. Jag tog även en 10 min powernap efter ungefär 30 timmar. I år tänker jag inte vara stilla mer än 20-30 minuter totalt. Jag behåller strategin att gå i uppförsbackar redan från start för att hålla nere ansträngningen."
Vilka delmål har du?

"Mest processmål längs vägen som att få i mig tillräckligt med energi (mål 90g/h), vara så avslappnad som möjligt, ha kul med de som sluter upp och springer med en eller två etapper, och se till att ta hand om eventuella problem tidigt innan de eskalerar. Denna gången har jag också med mig en strategi för koffein tack vare bra råd från Simon för att hålla huvudet piggt under natten och dag två. Förra gången körde jag inget koffein och ganska mycket riktig mat med jämna mellanrum. Detta året blir det mer fokus på att täcka stora delar av energibehovet med sportdryck och gels."
Vilka måltempon har du?

"För att slå rekordet behöver jag springa de första 20 milen på ca 25 timmar. Eftersom jag kommer gå i uppförsbackar och vill hålla ett snitt på 70-75 min per mil första dygnet och räknar med att natten går aningen långsammare så kommer jag springa i 5.30-6-minutersfart när jag väl springer."

Vilken utrustning springer du med?

"Förra året sprang jag i fyra olika skor och bytte strumpor väldigt många gånger eftersom det regnade 30 av 39 timmar. I år hoppas jag kunna klara med mig ett skobyte. Jag springer i Topo Athletics Ultrafly 3 som är en ny favorit och har Altra Torin 4,5 som backupsko. Tåstrumpor och vaselin på fötterna innanför det. I övrigt kommer jag köra ett nytt midjebälte från Naked för energi/vätska/tracker och också en löparväst iallafall de delsträckor där det är långt mellan etappmålen. Coros Vertix med grym batteritid där jag även har gpx-fil inlagt för att undvika felspringningarna från förra året. Då fanns ingen gpx-fil men efter min löpning har det ju skapats en."

Vi vet att du även samlar in pengar till två skolor i Bolivia, hur kommer det sig?

"Förra året samlade jag in pengar (över 35 000 kr) till den lokala organisationen Clownlabbet som är en ideell förening som jobbar med att muntra upp sjuka barn och deras familjer. I år vill jag samla in pengar till två internatskolor som två bekanta till mig startat upp i Bolivia. Det kommer gå att skänka pengar genom att besöka facebookgruppen där alla detaljer finns."

Hur kan man följa dig?

"I facebookgruppen kommer löpande uppdateringar både inför, under och efter löpningen. Alla som vill och är ute och tittar eller
springer med har tillgång till att ladda upp bilder, statusuppdateringar och livefilmer där medan jag springer. Jag kommer också ha med mig en tracker från Racetracker som gör att man kan följa mig på kartan hela tiden och se hur jag ligger till i jämförelse med rekordet. Länken finns här." 

Det låter som om du inte kommer vara helt ensam längs leden?

"Min fru Sara och hennes bror kommer möta upp vid etappmålet för energi och vätskepåfyllning. Och jag har redan nu ett antal som vill ställa upp och springa med en eller flera delsträckor som sällskap. Bland annat kommer jag få sällskap av min kompis och adept
Magnus Linde sista tredjedelen så bättre pacer går knappt att få! Och så har Bill lovat vara med på någon av de första etapperna vilket är kul. När han slog mitt rekord i maj sprang jag med honom sista etappen så det är en konkurrens där vi snarare tar fram det bästa och inte det sämsta ur varandra.

Förra året blev en oförglömlig upplevelse (men också det jobbigaste jag någonsin gjort) mycket på grund av alla som hejade och följde och årets löpning kommer antagligen trumfa det! Höga förväntningar och skräckblandad förtjusning i symbios!"


Stort lycka till Christian!