Formkollen med Jonna Sundling

Här har vi den okränte formtoppsdrottningen Jonna Sundling som lyckades formtoppa riktigt bra i vintras ;) OS-Guldet i Kina krönte en fantastisk säsong som gav fler medaljer samt segrar i världscupen. Vi bad därför Jonna att dela med sig av hur träningen inför den gångna säsongen lades upp samt vad hon brukar göra för att toppa sig inför tävling.

Vad upplever du att du förbättrat denna säsong som ledit till guld i OS och väldigt fina placeringar i distanslopp i världscupen?

"Jag har mer träning i bagaget, men två av de kanske viktigaste sakerna enligt mig själv tror jag är att jag verkligen har trott på mig själv, jag har trott på den träningsplan och träning jag har gjort. Samt att jag strävat efter att ha god kontroll under mina träningspass och på sidan av träningspassen. För mig har en viktig nyckel inom just kontroll varit att ha rätt intensitet på träningspassen."

Nu börjar ju snart tävlingssäsongen för många triathleter/löpare/cyklister men när du går in i din tävlingssäsong i nov hur förändras din träning då?

"De veckor jag tävlar blir det mindre träning totalt sett och den träningen jag gör är mestadels lugna träningspass. Samt ett pass styrketräning, och ett pass med lite fart för att väcka kroppen (ofta dagen innan tävling) i ett så kallat tävlingsförberedande pass. Men det beror ju helt på hur många tävlingar jag ska gå under en vecka."

Har du något tips på ett specifikt träningspass du brukar köra under denna period för att vänja kroppen vid tävling och få fart på formen?

"Under ett tävlingsförberedande pass dagen innan tävling brukar jag först testa igenom de skidor som är aktuella för att tävla på dagen efter. Då väljer jag ut de två bästa paren som ska testas ännu en gång på tävlings morgonen. Därefter åker jag igenom banan och kör några intervaller. Intervallerna varierar beroende på vilken distans jag ska tävla i. Är det till exempel en sprinttävling åker jag banan i lägre intervallfart två varv med ca 1,5-2 min vila mellan varven. Sedan brukar jag dela upp banan i segment som jag tycker är viktiga och höja farten ännu ett snäpp i form av stegringslopp och impulser."

Tack så mycket Jonna! Njut nu av semester och lycka till med grundträningen i sommar :D