Tävlingsredo med Matthias Wengelin

Efter en lite skadedrabbad vinter är den dubble Svenska mästaren Matthias Wengelin nu tillbaka på rätt spår. Vi tog och stämde av formen nu när det närmar sig tävlingspremiär. 

Hur har grundträningen gått?

"Vintern har varit lite svajig med först covid och sen ett knä som inte fungerat som det ska. Så det försvann en rejäl bit av grundträningsblocket. När jag väl kom igång med träningen igen kändes det som jag inte gjort något alls på hela vintern, vilket jag tror fler känner igen sig i när man missat en period med träning. Så det var några tunga veckor att ta sig igenom till en början innan känslan i både kroppen och skallen tippade över till det bättre och träningen började rulla på igen."

Hur förändras din träning nu när det närmar sig tävlingssäsong?

"Nu när vinterträning har varit lite strulig så har jag valt att förlänga den perioden istället för att börja köra de tävlingsförberedande passen inför säsongsstarten här i Sverige. I vanliga fall blir det kortare och hårdare intervaller med mindre vila inför säsongsstarten, sen blir det också en hel del pass på stig för att köra in mig på nya prylarna och vänja kroppen."

Har du nått tips på ett specifikt träningspass du brukar köra under denna period för att vänja kroppen vid tävling och få fart på formen?

"Ett pass jag brukar komma tillbaka till är 4st 2min med 4min vila mellan intervallerna, sen aktiv vila i 10-15min och så avslutas passet med 5st 30s-intervaller med 4,5min vila mellan intervallerna. Både 2 min och 30s-intervallerna är "all out", full gas så mycket man orkar och jag brukar köra intervallerna uppför."

Tack Wengan och stort lycka till!