Tips för Zwift med Samuel Brännlund

Vi fortsätter vår tema på inomhus träning och Zwift med experttips från Zwiftstjärnan Samuel Brännlund.


Vad behövs för att tävla på Zwift?
Det första du behöver är en direktdriven trainer, dvs du fäster din cykel i den istället för bakhjulet. Detta är viktigt pga att annars kommer du ha väldigt missvisande siffror, då en trainer där du har kvar bakhjulet kan visa väldigt fel. Eller så investerar ni i en Smartbike, fördelen med den är att den alltid står redo och du behöver ej svettas på din dyra fina utecykel. Nackdelen är att dom är dyrare, men cyklar ni mkt inne så kan det absolut vara värt det.

Ska ni tävla på lite högre nivå så krävs det ibland att trainern max har en felmarginal på 1%, så ha lite koll på det när ni ska köpa. För dom större loppen kan ibland också krävas en andra kraftkälla för att dubbelkolla siffrorna, så då behöver man sina wattpedaler eller wattvevparti som andra källa. Men detta är bara om man ska tävla lite mer seriöst, så när man börjar är detta inget man absolut måste ha.

Det näst viktigaste i utrustningsväg är en bra fläkt, för du måste kunna kyla ner dig ordentligt för att kunna prestera bra. Alla som testat värmeträning eller att köra ett litet rum utan nerkylning vet att det snabbt blir väldigt jobbigt, så köp en stor fläkt eller flera små! Handduk att hänga över styret behövs, både för att torka svett och skydda cykeln från svett.

Sen är Umaras 1l flaska perfekt då man kommer vilja ha mkt att dricka, då loppen är korta behöver man egentligen ingen energi in. Men det gör ju ingen skada att ha nån skopa energi i flaskan, mest för att det kan vara lite psykiskt positivt med smak av nått sött.
Hur tävlar jag?
Är ni helt ny så skulle jag tipsa om att anmäla dig till lite mindre lopp, men med olika karaktärer och banor. Detta för att ni i mindre klungor får lära er hur dynamiken i spelet funkar och hur man på ett bra sätt ligger i klungan, det som alla i början upplever är att antingen är man först eller sist i klungan och att det blir väldigt ryckig körning. Enda sättet att lära sig undvika detta är att köra många tävlingar och verkligen fokusera på att lära sig köra snålt, testa att inte försöka vinna loppen utan istället vara den i klungan som kommer i mål på lägst W/KG.

Välj också lopp med olika typer av banor detta för att hitta vilken typ av lopp som kommer passa er, hitta även era styrkor och svagheter genom att köra dom på olika sätt. Testa med en långspurt eller utbrytning istället för att bara sitta och vänta på dom sista 200m, gör ju inte så mkt om man totalt misslyckas i sina försök då man ej investerat i anmälningavgifter och långa bilresor till tävlingen. Så se det som en chans att verkligen hitta dina styrkor som cyklist och sen jobba på dom, är du spurtare så träna på just det. För att du blir halvsnabb uppför och sen halvsnabb i spurten vinner man inga lopp med.

Som exempel från mitt eget Zwiftande kan jag ta den vinter jag jagade rankingpoäng. Hade en motståndare som alltid slog mig i spurterna, så då letade jag åt loppen han körde och anmälde mig alltid till dom. Sen testade jag en massa olika taktiker för att hitta ett sätt att slå honom på platta banor, han undrade nog mer än en gång vad jag höll på med. Men tillslut kom jag fram till att om det gick riktigt hårt sista 3-4km så orkade han ej spurta ordentligt, så efter det började jag slå honom i dom flesta lopp och gick då även om honom i rankingen. Vilken taktik ni ska ha under loppen beror ju alltså på vad ni är bra på, så testa er fram och hitta just eran taktik. Det som dock gäller alla är att lära sig åka tekniskt bra, ett exempel där är att man kommer med högre fart in i backen än dom andra och sen kan gå i en jämn fart upp.

Vad ska jag träna för att bli bra på Zwiftracing?
Det första ni ska göra är att som jag nämnt tidigare köra ganska många lopp, just för att lära er spelet och känna lite vad man behöver träna på. Men det man alltid kommer behöva vara rätt bra på är att tåla korta hårda insatser upprepade gånger, så rätt mkt kort/korta intervaller typ 30/30, 40/20 eller 60/120. Alla lopp startar med nästan max i 40 sek för att sen lugna ner sig lite, så det måste man vara med på. Är man stark i tidsintervallet 15sek till 3min har man väldigt goda förusättningar att vinna lopp, är man stark på långa intervaller får man välja dom lopp som har en längre backe med helt enkelt.

Men viktigast av allt är ju att ha kul och få träningen gjord, ett bra tips för det är att gå med i ett Team. Eller om ni i kompisgänget startar ett eget team på Zwift, sen gör man en Discord kanal där man under loppen kan prata och hålla koll på taktik mm. Att köra som ett lag och tillsammans med andra kommer göra allt mkt roligare, vintern kommer gå snabbare än någonsin och kanske har ni lärt känna några nya vänner på köpet.

Kör hårt i vinter! //Samuel