Umaras tips för ett lyckat träningsläger

Att komma iväg på träningsläger kan vara det bästa som finns! Umgås med gamla och nya vänner, träna i nya vackra omgivningar och mycket god mat. Att under en tid få checka ut från jobb, stress och leva som elitidrottare är något vi alla borde försöka göra iblöand och något vi inte får ta för givet i dessa svåra och på många sätt oroliga tider.

Nedan går vi igenom några enkla tips för att ditt träningsläger ska bli en awesome upplevelse.
Även om vi “icke” elitidrottare ser våra träningsläger som en skön mix mellan läger och semester kan det vara bra att ha koll på vad som ska genomföras på lägret. Ska det bara köras distans eller blir det även intervaller och teknikövningar? Ta hänsyn till vad du tränat innan lägret. Ska det köras ett extra långpass kanske du bör testa att köra ett lite längre distanspass på hemmaplan. Eller blir det mycket terräng så ge dig ut och testa lite skogslöpning veckorna innan lägret. Målsättningen med lägret styrs också av dina framtida mål och hur långt du har kvar till dessa. Kanske ska du bara skaffa mer "basemiles" eller så handlar det om specifik tävlingsförberedande träning för en kommande tävling. Oavsett vad så bör du fundera på vad du behöver göra på hemmaplan för att klara av träningen på lägret. 

När vi pratar förberedelser kommer vi också in på material. Se till att kläder och skor är i bra skick. Behöver du skaffa nya skor eller en löparryggsäck så se till att du har tid att testa dessa innan. Inget är så frustrerande som att behöva börja fixa med krånglande utrustning i början av ett läger.
Ditt läger kommer bli roligare och mer awesome på alla sätt och vis om du lägger lite tid på ditt energiintag. Självklart kommer en ökad träningsvolym göra att du behöver fylla på med mer mat både innan och efter passen. Men glöm inte bort att även fylla på med energi under dina pass. Detta kommer göra att du orkar längre, håller högre fart och återhämtar dig bättre. Din kropp kommer tacka dig efter några dagar med många mil i benen. Ett regelbundet intag av kolhydrater redan från start, ca 30-60g/h kommer göra enorm skillnad under dina distanspass. Det bidrar också till att du inte “väggar” och kommer tillbaka till hotellet och behöver äta hela buffén, eller småäta godis resten av dagen, även om man kan göra det med ibland ;)

Med dessa tips önskar vi på Umara dig ett fantastiskt träningsläger. Dessa tips fungerar självklart att applicera på de flesta konditionsfokuserade träningsläger 😉