Umara Athlete - Richard Larsén

Få idrotter ställer lika hårda krav på en välkomponerad energiplan som landsvägscykling. Det är långa tävlingsdagar och etapplopp där det gäller att ha krafter kvar för att kunna gå med de avgörande attackerna gör att man straffas fort ifall man slarvar med energiintaget. Landsvägscyklister är också bland de idrottare som tränar allra mest, volymer över 1000 timmar per år är inte ovanligt.

En som vet precis vad detta innebär är Richard Larsén. Richard tillhör Sverigeeliten och har flera SM medaljer och blev Svensk mästare 2016. Behöver du ytterligare bevis på Richards förmåga och kunskap kring energiupplägg så cyklade han under hösten 2020 genom hela Sverige på nytt rekord, 82 timmar och 15 min. En enorm bedrift som kräver extremt fokus på att hela tiden anpassa energiplanen. Nedan kan du därför läsa hur Richard jobbar med idrottsnutrition inom sin idrott.  


Vilka nutritionella och energimässiga krav ställer din idrott på dig?
 
Stora. Under tävling så avgörs allt genom vem som kan ha mest kolhydrater kvar i "tanken" på slutet. Det handlar dels om att vara uthållig och spara på kolhydraterna så mycket som möjligt. Men samtidigt vara adapterad och ha förmåga att förbränna kolhydrater så effektivt som möjligt för att kunna avgöra tävlingen när det går fort. Så man vill ha en balans mellan att vara uthållig men ändå explosiv och snabb. Så egentligen så tävlar man i energiomvandling när man tävlar i cykel, oavsett gren. Men energi och nutruition är en stor del utav det. Man vill alltid vara så laddad som möjligt och ha energi till att träna och tävla hårt men samtidigt inte vara för tung. Detta gör att man i perioder behöver tänka till för att hitta en optimal balans. För även om man tränar 30h/vecka så kan man inte äta vad man vill utan man måste äta det man behöver. Både med rätt mängd och fördelning utav energi och näringsämnen. 

Egentligen så vill man inta så mycket kolhydrater som möjligt under tävling. Dock finns det hinder i att upptaget blir sämre när man tar i mycket samt det rent praktiska i att man inte tävlar på en arena utan på vägar där det kan vara svårt att få till logistiken. 


Beskriv hur du jobbar med nutritionen/tillskott under en tävlingsdag.

Jag tar regelbundet omega 3 för att hålla blodkärlen smidiga även vid hög träningsbelastning. Under uppladdning så ser jag till att dagarna innan vara riktig noga med intaget av kolhydrater även under passen för att aldrig gå tom. Dagen innan ser jag även till att ladda med nitrat från rödbetshots. Annars äter jag relativt normalt men med fokus på kolhydrater, minska på fettet och lättare former av protein. 

På morgonen på tävlingsdagen så är det alltid havregrynsgröt till frukost som gäller. Detta tillsammans med banan och honung ser till att fylla det sista inför start. Eftersom jag är relativt känslig för koffein så dricker jag inte allt för mycket kaffe innan start då stressen är stor nog som den är utan att man öser på med koffein. Optimalt så äter jag frukost 3h innan start och sen påbörjar jag intaget av kolhydrater i form av sportdryck, bars eller gels direkt vid start. Sen försöker jag hålla intaget till 80-110g kolhydrater/h. Beroden på hur magen fungerar för dagen så anpassar jag intaget efter det. 

Är det etapplopp så ser jag till att få i mig en dubbeldos av U-recovery i kombination med 0,5-1,5l vatten beroende på värme så fort som möjligt efter målgång. Sedan håller jag intaget av kolhydrater stadigt genom resten av dagen. Vad jag får i mig då avgörs mycket av sug och vad som finns tillgängligt men lättsmälta livsmedel är det som gäller. 


Vilka grenspecifika tips på energilösningar kan du dela med dig av?

Bästa tipset jag kan ge är att testa alla grejer i så tävlingslika situationer som möjligt inför tävling. Sen för att spara på plats så kan jag rekommenderas att köra gels i en softbottle i ryggen. Då har du 8-12 gels med dig på ett smidigt sätt och kan enkelt få i dig lagom med energi även om du skulle missa langning eller liknande.


I vilka tävlings/tränings situationer är det som svårast att lyckas med energiplanen?

Helt klart när det är dåligt väder. Då hamnar mycket fokus på att bara klara av att hålla koll på cykeln och tävlingen. Allt blir svårare och man glömmer lätt och blir mindre sugen på energi. Men med rutin och erfarenhet så kan man lösa det också. Generellt så är det när man är som minst sugen att få i sig vätska eller energi man behöver det som mest. 


Vilka produkter använder du mest? 

- U-Sport i alla smaker

- U-Bar caremel salty peanut <3

- U-Hydrate


Följ Richard på instagram: @richardlarsen