Vegetabiliska aminosyror

Känner du till att en del kosttillskott innehållandes en eller flera aminosyror av olika slag inte är anpassade för vegetarianer/veganer? Dessa produkter gör ett större avtryck i naturen och är inte lika klimatsmarta som de icke-animaliska alternativen.

Oavsett ursprung så är det är ingen skillnad på aminosyrorna i sig, en aminosyra är en aminosyra och denna kan då extraheras ur både animalier och vegetabilier utan någon skillnad i funktion.

Låt oss förklara skillnaden mellan animaliska och vegetabiliska aminosyror och varför vi på Umara valt aminosyror med icke-animaliskt ursprung.

Vegetabiliska aminosyror

Vegetabiliska aminosyror tas fram genom fermentering (jäsning) av grönsaker, spannmål etc. Fermentering är något vi människor har använt oss av i hundratals år. I korta drag så tillsätter du specifika goda bakterier för att starta upp en jäsningsprocess som separerar aminosyror från varandra för att du sedan ska kunna plocka ut de du vill ha. I dagsläget används det bland annat för tillverkning av soja, syrakulturer i fil/yoghurt (Acidophilus, Bifidus m.m), skapandet av surdeg och vinäger. Ja det används i en stor andel av de produkter du har hemma i ditt kylskåp och skafferi.

Aminosyrorna i Umaras produkter är samtliga framtagna genom fermentering av vegetabilier.

Animaliska aminosyror

Animaliska aminosyror är vad det låter som. Aminosyror med animaliskt ursprung. Det är inte så att djur föds upp och avlivas just för att komma åt aminosyrorna i sig. Dessa är allt som oftast tagna ur den del av djuret som ”blir över”. Oftast är det fjädrar, hårstrån eller liknande.

Det blir vanligare och vanligare med aminosyror framtagna genom fermentering av vegetabilier. Vi som tillverkare ska känna till om våra produkter härrör från animalier eller inte och många använder säkerligen redan aminosyror framtagna genom fermentering av vegetabilier. Men har de inte skrivit ut det på produkter eller hemsida så vet du helt enkelt inte hur det är.

Vi ska inte dyka in så mycket djupare än så här. Tyvärr är det ibland lite svårt att hålla koll på varifrån aminosyrorna och vitaminerna i en produkt har sitt ursprung. Vi gör vad vi kan och hoppas att denna artikel hjälper dig.

Vet du inte om de aminosyror du får i dig härstammar från animalier eller vegetabilier så fråga tillverkaren. Vi är skyldiga att svara på dina frågor och gör det gärna. Undviker du animalier och redan älskar Umaras produkter så kan du med gott samvete fortsätta använda dem. Vi lover!

Vi ser till att göra ett så minimalistiskt avtryck i miljön som vi bara kan, resten är upp till dig 😉