Julen kom tidigt i år - Lägg en order över 1000kr så skickar vi automatiskt med en låda U bar Äpple/Kanel helt kostnadsfritt. God Jul på dig! :)

Allt Om Swimrun intervjuar Umara

Tjenare Tommy!


För oss swimrunners är Umara ett välkänt namn och en logga som symboliseras med energistationer och nutrition. Berätta lite kort, vilka är ni och varför startade ni Umara?


(S) - Kul att du frågar, sittandes i vårt tält på Jönköping Swimrun så känns det helt rätt att svara på dina frågor. Umara grundades 2013 av mig och Simon Gustavsson som båda studerade Biomedicin på den tiden. Som de nördar vi var så hängde vi med näsan ner i kursböcker och i vetenskapliga databaser dagarna i ända och läste mycket forskning om idrottsnutrition. Ganska fort upptäckte vi att det fanns ett glapp mellan hur produkterna på marknaden såg ut, och vad vetenskapen visade. Sagt och gjort, vi började experimentera och tillsammans med idrottare i vår närhet så utvecklade vi egna produkter direkt efter vetenskapens riktlinjer och finjusterade saker så som smak, textur och löslighet i samråd med idrottare.


Huvudmålen var enkla: Leverera bästa möjliga idrottsnutritionen för att idrottare ska undvika energibrist, bonkningar, väggningar och bråkiga magar och andra tyvärr allt för vanliga problem inom idrotten.

Namnet Umara ligger fint i munnen men vad betyder det?


(S) - Det är utbrytet ut namnet Tarahumara som många av er säkert har koll på genom boken Born To Run som kom för några år sedan. Vi älskade berättelsen om hur detta löpande folk kunde hålla igång kroppen över långa distanser och som bränsle gjorde sina egna sportdrycker, vid namn Iskiate och Pinole gjorda av Vatten, Chiafrön, Honung och citron eller rostat majsmjöl, kakao, socker, kanel/vanilj och chia/senapsfrön.


Got damn it, kan de tillverka sportdryck så kan vi, och uppmuntrade av deras historia så hyllade vi även dem genom att anpassa vårt namn efter dem.

Förutom att ni driver Umara så vet vi att ni även har podden Prestera Mera och klubben Umara Sport Club. Berätta!

(S) - Prestera Mera startade vi lite i planerad frustration kan man säga. Vi märkte att det inte riktigt fungerade att skriva spaltmeter om forskningen på hemsidan och tro att alla idrottare skulle förstå det på samma vis som vi gjorde. Då kom tanken på att ”översätta” forskningen och skriva om den på ”begripliska” så normala idrottare begriper vad vi säger  Med det sagt så tog vi fram utbildningsplattformen Prestera Mera och presenterar kunskap som hjälper till med idrottsprestation. Prestera Mera tjänar vi inte en krona på, den är mer av ett måste för att utbilda alla awesome idrottare. För nutrition är inte direkt busenkelt om man inte är inläst på området.


USC är en annan historia, den startade vi till början för Umaras ambassadörer som ville ha en förening att tävla för. Men ganska fort kom påtryckningar från alla håll och kanter med människor som ville ansluta sig till föreningen. Så efter 1 år öppnade vi den offentligt. Den är ansluten till 5 olika förbund (Triathlon, Friidrott/Löpning, Orientering, Skidor, Cykel) och är kostnadsfri, kravfri och med många positiva överraskningar för våra i dagsläget 2500 medlemmar!

Hur hittar man era till er?

(S) - Antingen besöker du oss i Göteborg där vi sitter ute på Aröd, Hisingen. Eller så surfar du in på Umaras hemsida – www.umara.se, Prestera Meras hemsida www.presteramera.com eller Umara Sports Clubs hemsida www.umarasportsclub.com.


Alternativt kan du även stanna och prata med oss ute på någon av de hundratals tävlingar/arrangemang som vi samarbetar med varje år.

Vad gör ni/ Umara om 5år?


(S) - Sitter på en strand i Hawaii och dricker Mojitos….. NOT, nä det är inte Umara. Vi kommer om 5 år troligtvis fortsattvis vara i ledningen vad gäller innovation och forskning inom idrottsnutrition. Utöver det tror jag vi föreläser mer, kanske har vi även fått igång en eller ett par av våra egna koncept stores där idrottare ska kunna få helt individuella nutritionsplaner baserade på syreupptag, laktat etc.


Förhoppningsvis hinner vi själva tävla mer och inte bara jobba på varje tävling. Helt omöjligt att själv inte bli tävlingssugen när man är ute på så många tävlingar som vi är.

Hur ser din idrottsbakgrund ut?

(S) - Klassisk bakgrund med diverse boll- och racketsporter som yngre. Skiftade över till gymmet som 15-åring och har fokuserat styrketräning mellan åren 15-30 år där jag även tävlat i både styrkelyft och Bodybuilding. Men senaste 3 åren har det varit fullt fokus på löpning och redan nu börjar jag snegla lite på en cykel och kanske även en dolme och ett par paddlar så inom nåt år är jag troligtvis även klassad som både cyklist, triathlet och swimrunner 

Men i dagsläget har jag inte provat swimrun så det ser jag fortfarande fram emot.

Varför tror du swimrun blivit en sån uppskattad tränings/tävlingsform?

(S) - Jag tror det är för att det dels är en utmanande sport och människor älskar att utmana sig själv. Samtidigt kombinerar den lagkänslan och den individuella prestationen vilket gör att det passar både de som vill ha lite draghjälp i träning och på tävling, samtidigt som det motiverar singelidrottarna. Sist men inte minst så är det en inspirerande sport. Känslan av att alltid kunna ta ”fågelvägen” är ju grym. Här springer vi inte runt sjöarna, är det en pöl ivägen så simmar vi rakt igenom och fortsätter springa när vi kommer upp.

 

I bytena mellan sim och löp är det inte helt ovanligt att många får kramp i vader, lår eller annat, vad tror du det beror på?

Flera anledningar, men mest troligast är att du kopplar på ett helt nytt rörelsemönster igen där just de musklerna inte arbetat specifikt på ett tag.

På vilka swimruntävlingar kommer ni finnas i sommar?

Oooh, Två Sjöar Runt, Jönköping Swimrun, Borås Swimrun, Stockholm Swimrun, Blåkulla Swimrun, Växjö Sjö till Sjö, 2XU Island Challenge, Tylösand Aquathlon, Stockholm Aquathlon, Marstrand Open Water Swimrun, Katrineholm Swimrun, Skärgårdsutmaningen, StrandTillStrand, Icebug Xperience och säkert en drös till.


Har du något bra tips till oss swimrunners? 

Ett grundtips inom vårt område är att börja inta energi från start, vänta inte tills du blir trött då det är för sent. Håll tröttheten borta så länge du kan istället. Är du viktjägare så tillverka även din egen dolme baserat på flaskor om du vill hålla vikten nere, en ”vanlig” dolme är tung sett till sin flytförmåga. Tomma tunna flaskor är inte lika snygga, men de ger mer flytkraft och väger mindre 


Övrigt, något jag glömt att fråga?

Säkert en miljon saker, men detta ska inte bli en avhandling. Önskar alla er swimrunners ett stort lycka till. Fortsätt inspirera folk att till att ta fågelvägen och inte springa längre än nödvändigt 

 

Vi på Alltomswimrun tackar Tommy för detta och ger rådet till alla swimrunners: Har ni inte testat Umaras grymma produkter så gör det!