Energiplan för en Backyard Ultra

Tävlingsformen Backyard Ultra har ökat lavinartat i popularitet de senaste åren. Backyard Ultra är en tävlingsform där deltagaren så många gånger som möjligt ska springa ett varv på 6 706 meter (4.167 miles). Varje timme startar man på ett nytt varv. När ett varv är avklarat, kan deltagaren vila fram till nästa start. Loppet avslutas när alla löpare utom en har gett upp, alternativt inte hinner tillbaka inom tidsbegränsningen på 60 minuter. Fördelen är att du under stora delar av loppet tävlar mot dig själv, din kropp och sinne. Att alla kan delta oavsett fysisk förmåga bidrar också till dess popularitet och atmosfär.

Enkelt men ack så tufft att bemästra. Oavsett om målsättningen är att klara ett maraton, din första ultra, 12h eller den magiska 24h-gränsen som ger distansen 100 miles, så krävs en bra taktik för både utrustning och energiintag. I denna artikel kommer vi gå igenom hur man kan lägga upp sin energiplan för en Backyard Ultra.


Specifik kravprofil

En Backyard Ultra har både för- och nackdelar när det kommer till att skapa en energiplan. Det är enkelt på det sättet att du återkommer till samma plats varje timme, så du behöver aldrig bära med dig speciellt mycket, eller planera för olika dropbags. Vid varvningszonen kan du ha din basecamp med allt du kan tänkas behöva. Det som dock gör det svårt är att du inte vet hur långt du kommer springa. Ju längre du håller på desto högre krav ställs på både utrustning och energiintag.

Om vi ser till de fysiologiska kraven så är de väldigt lika andra ultralopp på det sättet att intensiteten är förhållandevis låg under stor del av tiden. Det är istället uthållighet, tålighet (musklär/ligament) och det mentala som sätter begränsningen. De allra flesta klarar att springa de 6,7 km på en bit under 60 min därför får många mellan 5-15 min vila per varv. Detta ger till skillnad mot “vanliga” ultralopp en paus som kan utnyttjas för vila, energiintag, kroppsvård och i vissa extrema fall t.o.m. en powernap.

Energiplan

Att du bör inta ca 90-100g kolhydrater per timme för optimal prestation är något vi försöker pränta in till alla konditionsälskare. Så även i detta fallet, är målet att ta dig så långt som möjligt på en backyard bör fokus ligga på kolhydratintaget.

90g/h av sportdryck eller gels från start till mål är grundplanen vi utgår från. Vissa varv klarar du kanske 110g andra 50g men planen består. Intaget av kolhydrater kan du förslagsvis fördela under hela varvet men passa på att inta en lite större del precis innan varvet avslutas. Då ger du kroppen möjlighet att under “vila” ta hand om intaget medan du sitter still. Allt under 24h är “kortdistans” och kräver i stort sätt bara fokus på kolhydrater. Dock kommer du springa igenom vissa “ätfönster” såsom lunch och middag och hungern kan komma smygandes. Tänk här på att inte ge efter för mycket och vräka i dig pasta, pizza m.m. För mycket fast föda med högt fett- och fiberinnehåll ökar risken att magen “ballar ur”. Dock kan det vara skönt att få tugga på något ibland. En bar, bulle, frukt eller lättare macka kan då göra jobbet. Men håll dessa intag till var 3-4 timme.

Vet du med dig att du satsar på +24h och kanske till och med kan nå upp mot 48h eller ännu längre så finns det lite mer att ta hänsyn till kring din energiplan. Då blir det allt viktigare för dig att få i dig lite mer protein och fett samt att inte låta kaloriunderskottet bli för stort. För riktigt långa lopp har Prestera Mera en bra artikel som du kan nörda ner dig i, läs den här.

Nu senast på VM i Backyard Ultra i Älvdalen var det Tobbe Gyllenbring som tog sig längst av svenskarna med hela 57 varv, d.v.s. 57 timmar. Grymt imponerande! Vi bad Tobbe att dela med sig av sin energiplan för att visa hur proffsen gör det.

“Stommen för mina backyards är 2 gels per varv, ca 60g kolhydrater. Dessa äts ute på varvet relativt jämnt fördelat. Utfyllnaden är att direkt i depå dricka ungefär 30g kolhydrater till från sportdryck efter törst, behov och vad magen tillåter. Rent praktiskt så låg jag gissningsvis något under detta, nog närmare 15g i snitt då magen helt enkelt inte ville mer än så, men hade aldrig några energidippar.

Var 4:e varv, alltså 6 gånger per dygn så byttes sportdrycken mot näringsdryck i mitt fall Fortimel 250ml vilket ger 30g kolhydrater + 8-18g protein och är en komplett "måltid". Jag har tidigare (24h SM + EM) kört på sportdryck + vassleprotein eller vassleprotein + gel
på samma klocka och mängd. Men det blir lite mindre gegg med färdigblandade små flaskor.

De två fundamenten 2 gels och Fortimel sattes alla varv med ett enda undantag och det var att jag skippade den sista gelen sista varvet. Utfyllnaden fick svänga lite upp och ner och några varv blev det att bryta av smaken med läsk, Indian Tonic, men ungefär samma mängd vätska och vissa varv när magen var med så toppade vi upp mer än planerat. Törst och status fick helt enkelt styra i 3 av 4 varvningar.

Ansträngningsmässigt så säger datan att jag hade en snittpuls på 120 (~60%) över hela loppet. Ett max på 155 och jag skulle säga att en god gissnings på "snitt i rörelse" skulle vara ungefär 135 (~69%).

Varvtiderna låg i snitt på 44:56 (som snabbast 41:59) så det är det aktiva "arbetet" per varv plus några minuter ställtid för att plocka på mig energi och komma ned och ur sömn/vila/till start. Efter några varv så skedde energiintagen på samma platser vilket var en liten backe precis vid 1km så ungefär 6-6:30 in på varvet samt den sista gåbacken in mot mål efter 35-39 minuter och sedan direkt i varvning.

Om gelsen för varvet var av olika storlek (vanligt, typ en 20g och en 30g klämmis ex) så intogs den stora först. Prioriteringen på koffeingels var samma de lades först på varvet.

Jag har exakt noll hemligheter om detta och upplägget är ju ganska mycket ett resultat av att luta mig mot Simon och Tommys återkommande resonemang om att räkna enheter där basen här blir "2 enheter" med ambitionen om ytterligare en från sport-/näringsdryck.

Att jag inte alltid "nådde målet" ser jag egentligen inte som något problem, visst jag är erkänt dålig på att få magen att palla mycket energi, men då ansträngningsnivån är så låg så tror jag att jag ändå ligger relativt rimligt till.
Kan ju tillägga att jag hade bra energi rakt igenom, kände mig väldigt klar i huvudet och stundtals kändes det nästan som att jag fuskade mig igenom detta. Så upplägget som helhet får för mig högsta betyg. Fysiologiskt gick jag in i det med ett lite dåligt startläge och jag fick tidigt känningar från mina EM-knän. Men i övrigt så hade jag en oförskämt behaglig resa och har haft en väldigt bra återhämtning så här dagarna efter också.

Efter målgång så tryckte jag fyra näringsdrycker innan läggdags och dygnet efter så var det mycket fokus på att i princip fylla på energinivåerna med hjälp av litervis med sportdryck.”

Tack Tobbe och stort grattis till en enorm prestation!