Energiplan för Orientering

Orientering, både skid-, cykel- och löporientering är aeroba sporter som ställer krav på energiintag för idrottaren. Framförallt när det kommer till medel- lång och ultralång distans. Många tävlingstider ligger på 75-90min och längre vid ultradistans och där börjar energiintaget bli viktigt, både för att kunna hålla farten i benen, men nästan ännu mer för att hålla fokus och inte göra några trötthetsmissar i navigationen.

Vi passade på att intervjua Albin Andersson från Markbygdens OK som är en elitsatsande orienterare för att få lite tips på hur han själv lägger upp energin för medel- och långdistanstävlingar inom OL.
Hej Albin, kul att ha med dig här. Du har orienterat i princip hela ditt liv och gör det nu på elitnivå. Berätta, hur ser ditt energiintag ut inför och under en tävling?

Hej, ja orienteringen har varit en del av uppväxten och bland det roligaste jag vet :) Vad gäller energin så är det ganska enkelt upplägg för min del på tävlingar upp till 90min.


-
Före start: 1 x U Intend, 1 U Nitrate och 1 gel med koffein, dessa tar jag ca 45min före start. Oftast blir det även en lättare laddning på 10-15g bikarbonat inför tävling.

- Under tävling: Ingen energi med ut på banan på medeldistans och 1 gel med i fickan på långdistans och denna tar jag ungefär halvvägs in i loppet. Sen på lång så finns det alltid minst en vätskestation i skogen där jag brukar ta 1 mugg sportdryck i farten.

Ok, så energiplanen är tämligen enkel. Koffein+gel innan start för att hålla fokus och mental skärpa och sen gissar jag att det går i full fart från första metern nästan? Det ger ju inte så mycket mer än 30g kolhydrater i timmen men du tycker det räcker?

Ja precis, det är ju nära maxpuls direkt och beroende på terrängen och hur den passar mig så är det mer eller mindre att springa på rött hela vägen. För min den så räcker det, dels har jag bara plats för en gel i den lilla ficka som finns i klubbkläderna och dels så är det ändå ett fokusbryt att ta en gel och jag vet att jag måste hålla fokus på terrängen och kartan i princip hela tiden på tävling och vill bryta det fokuset så lite som möjligt.

Ok, fattar till fullo. Alla kan inte trycka 60-90g kolhydrater i timmen, ibland passar det inte. Kul att höra lite hur en orienterare lägger upp sin energiplan och hur det funkar i praktiken.


Snyggt. Tack Albin. Vill du som läsare nörda ner dig ännu mer finns ett par länkar här nedanför.