Team Svealand - Svensk cykels framtid

Att Sverige ligger lite efter våra kära grannländer Norge och Danmark på cykelsidan känner nog dom flesta till. Men om dom kan producera cyklister, ledare och team på högsta nivå varför skulle inte vi kunna göra samma sak? Just detta är vad Team Svealand cycling försöker göra. Att skapa en väg ut i Europa för våra unga tjejer och killar så att dom får den så oerhört viktiga erfarenheten att tävla mot dom bästa redan från unga år. För oss på Umara känns detta som ett självklart projekt att vara med och stötta. Vi tog också en pratstund med grundaren och ledaren för Teamet Oskar Ekman.  

Hej Oskar! Kan inte du berätta lite om Team Svealand? Vad är detta för satsning? Vad är målsättningen?

"Svealand Cycling Team är en utbildningstrappa för ungdomar som vill köra internationellt på landsväg. Projektet startar med ungdomar 15-16 år och sträcker sig upp till U23 vilket innebär 22 år. Det är tre ålderskategorier U17-U19-U23 som vi tar hand om. Det är öppet för ungdomar från hela Sverige. Vi visar ungdomarna lagets magi och klungans metodik. Vi tar dem på stora tävlingar utanför Norden och har som målsättning att leverera cyklister som är klara för proffslivet när de lämnar gymnasiet. På resan möter de team och landslag från många länder. Vi har tävlat i över 15 länder 2022 och fler än 40 ungdomar har fått möjligheten att tävla utanför Norden. Vi hade under den gångna säsongen 32 UCI-lopp på kalendern för Juniorerna och U23. Till 2023 års säsong har vi redan nu 40 UCI-lopp klara. Så det växer. Vi har även Flickor 15-16 denna säsong vilket är väldigt skoj. Vi saknade tjejerna förra säsongen men fick en flygande start säsongen 2021 både med juniortjejerna samt F15-16. En av de juniorerna har nu kontrakt med ett lag i Storbritannien så det känns lite extra skoj!"

Vad är din roll i teamet?

"Jag är projektledare och sportchef i min roll som ordförande i Stockholms Cykelförbund som driver projektet. Min målsättning är att vara med på så många lopp som möjligt varje säsong men även att allokera resurser för att kunna genomföra flera lopp samma helger. Vi har en helg i maj där vi har tre lopp i tre olika länder nu i vår till exempel. Det känns läckert!"

Danmark och Norge har ju lyckats väldigt bra med stora cykelframgångar i världen. Vad krävs för att vi ska få fler svenska proffscyklister?

"Just Danmarks och kanske framförallt Norges framgångar är en oerhört bra sporre för oss. Kan en norsk satsning, med norska cyklister bli inbjudna till Tour de France så kan Sverige det också. Det är exakt samma förutsättningar för våra cyklister rent fysiskt. Vi har bara, likt Norge för 15 år sedan, saknat möjligheten, plattformen, att ta cyklisterna ut i Europa. Vi bygger den nu och är på god väg. Jag är övertygad om att vi om några år har fler proffs och bättre resultat på högsta nivå både för tjejer och killar."
Vad är det viktigaste åkarna får med sig när dom får komma ut och tävla i Europa?

"Idrott på hög nivå handlar väldigt mycket om det mentala. Man kan vara rätt säker på att alla som står på en startlinje är bra tränade. De flesta har troligen en fysisk nivå som är rätt jämn. Det som avgör är erfarenhet, kunskap och vilja. Genom utbildningstrappan vill vi tidigt ge våra ungdomar erfarenhet av att tävla i stora klungor. Något som man finner lätt om man bara tar sig över till Danmark. En kort resa som jag varmt rekommenderar alla ungdomscyklister. Där skapar de en grund för att sedan som 15-16 eller juniorer komma ut och möta Europas bästa. Där gäller det att skapa erfarenhet av vad som behövs. Vi brukar prata om att kalibrera nivån. När vi väl har gjort det så börjar vi tävla för att vinna. Den taktiska pusselbiten är så klart viktig. Att få ungdomarna att tävla som ett lag med klara roller. Där kan vi verkligen göra skillnad om vi som ledare är pålästa och ser till att ge ungdomarna rätt taktiska förutsättningar inför etapper med spurtpris, bergspris och ledartröjor. Ger vi dem det så kommer vi att få dem att utvecklas, som lag och som individ."

Om du får drömma fritt 10 år fram i tiden vart befinner sig svensk cykel och Team Svealand då?

"Vi bygger en bas och redan till denna säsong kan vi se att elitklungan bland herrarna växer rejält underifrån. Med den tillväxten kommer nivån, kvalitén och storleken på den Svenska elitklungan att växa. Vår ambition är att vi har fler än ett Continentallag på hemmaplan men även en väl fungerande brygga för de ungdomar som vill söka sig utomlands på bra nivå efter junior och några år i U23-åldern."


Stort tack Oskar och lycka till med årets säsong!