Team Serneke Allebike fueled by Umara går mot SUB7

2023 satte Team Serneke Allebike Racing Team det nuvarande rekordet på Vätternrundan med en tid på 7 timmar och 5 minuter – trots ett 4-minuters stopp för broöppning i Karlsborg! För grundarna av teamet, Oluf Skoogh och Anders Johansson, lever dock fortfarande drömmen om att köra under 7 timmar, en så kallad "sub7".

Därför kan vi idag meddela att teamet återigen kommer att satsa på rekordet! Team Serneke Allebike, fueled by Umara, har som mål att gå under 7 timmar på Vätternrundan 2025. För att lyckas med detta krävs inte bara starka cyklister och goda samarbetspartners, utan även erfarna ledare. Därför känns det extra bra att Richard Larsén är tillbaka som lagkapten i år och att vår egen Simon Stark ansvarar för energiplanen.

Vi tog oss ett snack med dem båda för att höra mer om satsningen.
team serneke Allebike
Intervju med Richard Larsén, Lagkapten för Team Serneke Allebike

Hej Richard! Lagkapten igen i år – hur känns det?

"Jättekul och alltid en stor ära att få vara kapten för en grupp som denna. Det är en stor lyx när alla i teamet håller så hög nivå att arbetet nästan blir självgående. Det är lätt att vara ödmjuk och stolt när så många jobbar så hårt för lagets framgång, både inför start och på själva tävlingsdagen!"

2023 tog ni rekordet trots en broöppning i Karlsborg, men drömmen om sub7 lever fortfarande. Vad kommer ni att göra annorlunda för att nå målet i år?

"Ja, det var verkligen kul att vi lyckades slå rekordet trots ett snöpligt stopp för broöppningen. Även om själva öppningen tog tid, var det främst den mentala utmaningen med ett oplanerat stopp som var tuff, särskilt när man kör på sin absoluta gräns. Inför 2025 hoppas vi förstås på att slippa fler broöppningar och få tur med vädret. Jag vet att vi som team har kapaciteten för att gå under 7 timmar, men för att åka så fort krävs det att allt runt omkring också flyter på."

Vad blir den största utmaningen för teamet?

"Den största utmaningen blir att hålla samarbetet levande hela vägen. 315 km är väldigt långt, och när man är riktigt trött på slutet kan det vara lätt att tappa koncentration och motivation. Då gäller det att vi som grupp samlar oss och håller i hela vägen till mål. Det är kanske i just det ögonblicket som min roll som kapten blir som viktigast. Samtidigt är alla så proffsiga och motiverade att jag aldrig har behövt pusha dem extra. Som sagt, det är en lyx att få vara en del av ett så fantastiskt team!"
team Allebike
Intervju med Simon Stark, huvudansvarig för energiintaget i Team Serneke Allebike fueled by Umara.

Hej Simon! Du är ansvarig för energiintaget i rekordförsöket och jakten på sub7. Vilka är de största utmaningarna för laget när det gäller sportnutrition?

"De största utmaningarna är hydrering, att få i sig tillräckligt med kolhydrater och att kunna ta upp energi kontinuerligt under loppet. En särskild svårighet är att det bara finns två stopp, och till skillnad från vanliga cykeltävlingar får vi inte langa från bil. Det betyder att cyklisterna, om det är varmt, måste bära extra vätska, vilket ökar vikten. Positivt är dock att vi minimerar tidsförlusten genom att hålla stoppen korta, runt en minut, vilket håller uppe snittfarten."

Hur skiljer sig energiintaget för dessa deltagare jämfört med en vanlig Vätternrundan-cyklist?

"Intaget är ungefär 50–100 % högre, med cirka 100–130 gram kolhydrater per timme, och energin är nästan helt flytande för att cyklisterna ska kunna hantera den stora mängden. En vanlig cyklist runt Vättern producerar cirka 110–170 watt i snitt, medan de här cyklisterna ligger runt 240 watt och ibland över 300 watt. Intensiteten är dessutom mycket mer varierad beroende på position i gruppen, vilket innebär ett högt kolhydratbehov. En kontrollerad intensitet gör det däremot enklare för kolhydraterna att räcka till hela vägen."

Hur hårt kommer du att pressa deras energiplaner?

"Jag har genomfört detta upplägg två gånger tidigare, och i stort sett ingen har rapporterat magproblem trots intaget på 120 gram kolhydrater per timme, vilket motsvarar 132 gram sportdryckspulver. Deltagarna har tränat med energiintag och har en hög tolerans i mage och tarm, vilket är avgörande vid hög intensitet. De klarar också av att skapa ett 'baksug' i musklerna som hjälper kolhydraterna att tas upp effektivt. Jag planerar ett liknande upplägg denna gång och kommer vid behov att addera extra gels för de som klarar ännu högre intag."

Om det blir varmt, vad kan ni göra för att hantera det?

"Om vi kunde langa från bil skulle det vara lättare, men nu måste deltagarna själva bära extra vätska för att bibehålla blodvolymen och möjliggöra hög svettning. Vid temperaturer över 20 grader kommer de att starta med is i nacken och få iskall sportdryck och extra vätska vid de två depåerna. Totalt kommer de att dricka mellan 6 och 8 dl per timme. Det kräver att cyklisterna cyklar energieffektivt, håller sig svala med rätt klädsel, är hydrerade innan start och är strategiska med både energi och vätska från början."


Det ska bli grymt spännande att följa teamets framfart och vi önskar dom stort lycka till. Du kan följa teamet här.
Simon cyklar Vätternrundan