Bars, Gel eller Sportdryck? Vad ska du välja?

Klockan är 21.00 kvällen innan tävling eller ett längre distanspass och du tittar nu ner på all utrustning som ligger över hela sängen hemma. En viktig fråga dyker alltid upp…Hur ska jag få plats med allt? Låt oss gå igenom vetenskapen kring vad som är bäst – Sportdryck, Bars eller Gels? Om någon nu är bäst? Kanske är det bara rent praktiska skillnader?

Forskare har givetvis undersökt detta område och har svar på frågan. År 2010 sattes det samman ett forskarteam som fick i uppgift att undersöka hur sportdryck, gels och bars tas upp och används som energi i kroppen samt om det är någon skillnad i upptagshastighet och magproblem mellan hård och flytande föda.


Vad är skillnaden mellan dessa 3 energikällor?

Det snabba svaret är – VATTEN. Lite skämtsamt kan man beskriva det som att en gel är en sportdryck blandad med väldigt lite vatten medan en bar är en gel som stått i solen några timmar och torkat. Bryter vi ner produkterna till sina makronutrienter så är oftast någon form av kolhydratkälla (havregryn, glukossirap, fruktos, dextros), eventuellt lite aminosyror/protein och till sist salter/mineraler och vatten. I bars hittar vi oftast lite olja för att ge baren dess konsistens. Nog för att det är stora skillnader mellan olika typer av gels när det kommer till osmolaritet och innehåll. Men osmosen styrs till stor del av vätskeinnehållet.

Fördelen med gel och bars är helt enkelt att det är koncentrerade energikällor vilket gör att vikten är lägre (du släpar inte på något vatten). Fördelen med sportdryck är att du även får i dig vatten och salter som du förlorar under träning och tävling. Sportdryck är således klokast att inta om vi ser det ur prestationssynpunkt, förutsatt att du kan bära med den på ett bra sätt. Men låt oss kolla vad forskarna säger när man jämför dessa produkter mot varandra. 


U Gel eller U Bar?

Om båda dessa energikällor är optimerade rent sammansättningsmässigt så är skillnaden i upptag och oxidation väldigt liten. Gelen är lite mer trögflytande och barsen är ännu lite kraftigare i strukturen vilket till viss del bromsar magsäckstömningen, delvis beroende på innehållet av gel-fibrer så som guargummi i gelen samt den något ökade mängden fibrer och fett i barsen.

Med nyare forskning så vet vi dock att magsäckstömningen inte är bromsen i systemet, något man trodde fram till för 10-15 år sedan. Äldre forskning tittade mer på molekylvikt och hastighet genom magsäcken för att optimera dessa steg. Numera vet vi att faktorer så som molekylvikt är tämligen irrelevant, det kan till och med vara så att en högre molekylvikt kan vara negativt för oss.

Den riktiga bromsen kommer först nere i tarmen när energin ska tas upp till blodet. Här är det visat att fördelningen bör vara 1:0,5 eller 1:0,8 mellan glukosmolekyler och fruktosmolekyler för att leverera maximalt med energi och samtidigt vara snäll mot magen. Samtliga av våra produkter ligger inom denna kolhydratratio då vi utvecklar produkterna utefter vad forskningen visar.



U Sport eller U Gel?

Här tog forskarna 8st manliga vältränade cyklister och triathleter med ett VO2max på 61ml/kg/min. Deltagarna tränade minst 3 pass i veckan och minst 6h total veckovolym. De utförde 3 likadana tester där de cyklade i 3 timmar på en testcykel och fick då i sig 1,8 gram kolhydrater varje minut (1:0,5 glukos/fruktos-lösning) via sportdryck eller gel. De utförde även ett test där de bara fick vatten. Ordningen på testen var slumpmässig, men de utförde ett test i veckan. Även vätskeintaget under testen var identisk.

Forskarna upptäckte inte någon skillnad i upptag eller energiutvinning mellan sportdryck och gel så länge vätskeintaget var identiskt. Huruvida du kör vatten i flaskan och får i dig energin via gel eller om du blandar sportdryck direkt i flaskan spelar alltså mindre roll. Där är det mer praktiska aspekter som spelar in. För många löpare är det t.ex smidigare med U Gel under löpningen och dricka vatten på stationerna, än att släpa med sig sportdrycken färdigblandad.

Idrottarna som bara drack vatten under cyklingen klarade sig bra de med, de brände lika mycket energi under samtliga försök, men använde mer fettsyror som bränsle eftersom de inte intog kolhydrater. De upplevde ansträngningen som jobbigare och hade högre puls, vilket inte är så konstigt. Att cykla 3 timmar med bara vatten är jobbigare än att cykla 3 timmar med energi, även på lägre intensitet.

Vi tar en titt på de olika energikällorna.

Bars

Våra energibars har en grund av havregryn samt sockerarter för att balansera kolhydratration. I dessa hittar vi frukter/bär för smaksättning, dessa är också glukos/fruktosbaserade. Sist hittar vi även lite kokosolja/rapsolja för att ge baren dess konsistens.

I dessa bars är vätskemängden lägre än i gel och sportdryck, men de ger istället lite mer solid föda och något att tugga på vilket kan vara uppskattat när magen knorrar.

Tänk dock att med mer fast föda så ökar risken för magproblem när energiintaget är högt, (pga mer massa för mage/tarm att hantera). För lägre intensitet och långa pass är bars dock väldigt smidigt och gott ;)

Gel

Efter bars har vi våra U Gels (med och utan koffein) som det är mer vatten i jämfört med U Bar, men mindre vatten än rekommenderad blandning på sportdrycken. 

Största fördelen med gels är att de är lätt, snabb och koncentrerad energi för optimal prestation och lugn mage. De passar perfekt för kortare lopp där du inte behöver lika mycket vätska eller där du inte behöver bära med dig din vätska. Umaras gel har också ett bra salt & mineralinnehåll så du fyller på det du förlorar via svetten. 

Sportdryck

Fördelen med U Sport är att du även får i dig vatten och salter som du förlorar under träning och tävling. Sportdryck är således klokast att inta om vi ser det ur prestationssynpunkt, förutsatt att du har plats för vätskan. En sportdryck kan du även blanda lika hårt som en gel. 

Summerat

I praktiken innebär detta alltså att det är upp till dig att välja form på energin utefter behov. Det viktiga är kompositionen i produkterna och den sköter vi. Sen är det up till dig att använda energin på ett så, för dig, praktiskt sätt som möjligt.

Själv föredrar vi U Sport som energikälla när intensiteten är hög och prestation är störta målet. Men med inslag av U Gel för att få smakvariation samt lite koffein.