Umara-sportdryck-robin-lindgre-ronja-fjellner.jpg

Bars, Gel eller Sportdryck? Vad ska du välja?

Forskare har givetvis undersökt detta område och har svar på frågan. År 2010 sattes det samman ett forskarteam som fick i uppgift att undersöka hur sportdryck, gels och bars tas upp och används som energi i kroppen samt om det är någon skillnad i upptagshastighet och magproblem mellan hård och flytande föda.

Vad är skillnaden mellan dessa 3 energikällor?

Det snabba svaret är – VATTEN. Lite skämtsamt kan man beskriva det som att en gel är en sportdryck blandad med väldigt lite vatten medan en bar är en gel som stått i solen några timmar och torkat.

Bryter vi ner produkterna till sina makronutrienter så är oftast någon form av kolhydratkälla (havregryn, maltodextrin, fruktos) själva basen. Därefter är det tillsatt salter och mineraler som binds för att bli stabila och tas upp där de ska tas upp. Sist men inte minst har vi även vatten i produkterna.U Bars

I vårt fall har vi våra Energibars U Bar som har en grund av havregryn samt sockerarter för att balansera kolhydratration. I dessa hittar vi frukter/bär för smaksättning, dessa är också glukos/fruktosbaserade. Sist hittar vi även lite kokosolja/rapsolja för att ge baren dess konsistens. I dessa bars är vätskemängden lägre än i gel och sportdryck, men de ger istället lite mer solid föda och något att tugga på vilket kan vara uppskattat när magen knorrar.

 

U Gel

Efter baren har vi vår U Gel 2:1 och U Gel 1:0,8 som det är mer vatten i jämfört med U Bar, men mindre vatten än rekommenderad blandning på sportdrycken. I dessa gel är det en ratio på 0,54-0,62g kolhydrat per gram vatten. Koncentrationen blir således 540-620g kolhydrater per liter vätska, en 54-62% lösning.

Fördelen med gel och bars är helt enkelt att det är koncentrerade energikällor vilket gör att vikten är lägre (låg vätskemängd i relation till energiinnehållet).

 

U Sport

Sist ut är sportdrycken U Sport 2:1 Citron. Fördelen med U Sport är att du även får i dig vatten och salter som du förlorar under träning och tävling. Sportdryck är således klokast att inta om vi ser det ur prestationssynpunkt, förutsatt att du har plats för vätskan. En sportdryck kan du även blanda lika hårt som en gel. Du kan lösa upp 540-620g U Sport i 1 liter vatten om du har lite tid och tycker om att skaka flaskan. 

Att blanda 300g (4,5 skopa U Sport) i 500ml vattenflaska går alldeles utmärkt. Det ger en 60% lösning och är således en U Gel i mångt och mycket. Dock behöver den fraktas i en flaska. Vi ska även villigt erkänna att den inte riktigt är smakmässigt anpassad för den blandningsstyrkan, men det beror ju på hur kräsen du är. Ibland vinner de praktiska aspekterna före de kulinariska. U Gel vinner i den praktiska kampen då de är superlätta att frakta med sig och kommer i färdig portioner som intas 1-4ggr/timme beroende på distans/intensitet.


Det här är skillnaden i stora drag. Men hur snabbt absorberas de när de väl passerat munhålan?

U Gel eller U Bar?

Om båda dessa energikällor är optimerade rent sammansättningsmässigt så är skillnaden i upptag och oxidation väldigt liten. Gelen är lite mer trögflytande och barsen är ännu lite kraftigare i strukturen vilket till viss del bromsar magsäckstömningen, delvis beroende på innehållet av gel-fibrer så som guargummi i gelen samt den något ökade mängden fibrer och fett i barsen. 

Med nyare forskning så vet vi dock att magsäckstömningen inte är bromsen i systemet, något man trodde fram till för 10-15 år sedan. Äldre forskning tittade mer på molekylvikt och hastighet genom magsäcken för att optimera dessa steg. Numera vet vi att faktorer så som molekylvikt är tämligen irrelevant, det kan till och med vara så att en högre molekylvikt kan vara negativt för oss.

 

Den riktiga bromsen kommer först nere i tarmen när energin ska tas upp till blodet. Här är det visat att fördelningen bör vara 2:1 eller 1:0,8 mellan glukosmolekyler och fruktosmolekyler för att leverera maximalt med energi och samtidigt vara snäll mot magen.

Samtliga av våra produkter ligger inom denna kolhydratratio då vi utvecklar produkterna utefter vad forskningen visar.

 


Men ta oss inte på orden, låt oss gå igenom vad forskarteamet kom fram till?

U Sport eller U Gel?

Här tog forskarna 8st manliga vältränade cyklister och triathleter med ett VO2max på 61ml/kg/min. Deltagarna tränade minst 3 pass i veckan och minst 6h total veckovolym. De utförde 3 likadana tester där de cyklade i 3 timmar på en testcykel och fick då i sig 1,8 gram kolhydrater varje minut (2:1 glukos/fruktos-lösning) via sportdryck eller gel. De utförde även ett test där de bara fick vatten. Ordningen på testen var slumpmässig, men de utförde ett test i veckan. Även vätskeintaget under testen var identisk.

 

Forskarna upptäckte inte någon skillnad i upptag eller energiutvinning mellan sportdryck och gel så länge vätskeintaget var identiskt. Huruvida du kör vatten i flaskan och får i dig energin via gel eller om du blandar sportdryck direkt i flaskan spelar alltså mindre roll. Där är det mer praktiska aspekter som spelar in. För många löpare är det t.ex smidigare med U Gel under löpningen och dricka vatten på stationerna, än att släpa med sig sportdrycken färdigblandad.

Idrottarna som bara drack vatten under cyklingen klarade sig bra de med, de brände lika mycket energi under samtliga försök, men använde mer fettsyror som bränsle eftersom de inte intog kolhydrater. De upplevde ansträngningen som jobbigare och hade högre puls, vilket inte är så konstigt. Att cykla 3 timmar med bara vatten är jobbigare än att cykla 3 timmar med energi, även på lägre intensitet.

U Sport eller U Bar?

Här hade forskarteamet i princip samma upplägg. 8st vältränade män med ett VO2max på 69ml/kg/min. Deltagarna fick i sig 1,6gr/kolhydrater i minuten (96g/timme) av antingen bars eller sportdryck. Via barsen fick de även i sig lite mer fett och fibrer jämfört med sportdrycken. Precis som under studien mellan sportdryck och gel så var den uppleva ansträngningen likvärdig mellan bars och sportdryck, men något förhöjd när de bara fick vatten.

Den upplevda mättnaden var högre när de fick äta bars jämfört med både sportdryck och gels. Kanske inte så konstigt då barsen är mer matiga. Samtliga resultat bekräftar även en äldre studie som undersökte detta redan 1993.

Summerat

I praktiken innebär detta alltså att det är upp till dig att välja form på energin utefter behov. Det viktiga är kompositionen i produkterna och den sköter vi. Sen är det up till dig att använda energin på ett så, för dig, praktiskt sätt som möjligt.

Själv föredrar vi U Sport som energikälla även under löpning. Men med inslag av U Gel för att få smakvariation samt lite koffein.