Kolhydratuppladdning by Umara

Vasaloppet närmar sig och vi har nog alla varit med om känslan av att energin tar slut, kraften rinner ur kroppen och den berömda hammaren/väggen slår till vid slutet av ett lång lopp eller träningspass. Glykogendepåerna har mer eller mindre tagit slut och kroppen går på sparlåga. Frågan är nu då? Hur undviker vi det här?

Förutom att optimera sin energiplan och träna sig bättre kan ett svar i ekvationen vara att optimera uppladdningen inför tex Vasaloppet. Kroppen kan lagra ca 500g glykogen, (kolhydrater) vilket räcker i ca 90min-2h under intensiv aktivitet. Om energi inte tillförs under aktiviteten kommer kroppen skicka ut trötthetssignaler och prestationen blir svårt lidande. Så förmågan att inför en långvarig hård fysisk aktivitet kunna fylla upp sina glykogenlager är av yttersta vikt. Både för prestationen i sig och för att ha ork till nästkommande pass.


Umara har därför tagit fram U Loader, en specifik kolhydratdryck för att göra denna processen enklare.  


U Loader är i mångt och mycket en sportdryck, men med en lite annorlunda uppbyggnad. Basen består av kolhydrater som ger 73g per dos där ration är 1:0,2 mellan maltodextrin och fruktos, det vill säga 80% maltodextrin och 20% fruktos. Förhållandet motsvarar det vi naturligt har i kroppen där vi har ca 20% av vårt glykogen i levern (100g) och 80% i musklerna (400g). Fruktosen vandrar nämligen via levern och fyller på glykogenlagren där först och främst. Varje dos U Loader ger också 0,5g salt och 4g Kreatin Monohydrat.


De senaste åren har det kommit ett antal studier som visar vilka positiva effekter kreatin kan ha vid inlagring av kolhydrater. I en studie från 2016  var det en grupp motionärer som körde ett glykogentömmande pass följt av 6 dagars kolhydratuppladdning igen. Gruppen som åt kolhydrater efter det tömmande passet, och samtidigt fick kreatin (20gr/dag i 5 dagar) ökade mängden glykogen i musklerna 82% snabbare jämfört med placebogruppen som åt lika mycket kolhydrater (8gr/kg kroppsvikt) men inte fick kreatinet. De med kreatin var tillbaka i sina normalnivåer efter ett dygn medan det tog 3 dygn för kontrollgruppen (Roberts, P. A., Fox, J., Peirce, N., Jones, S. W., Casey, A., & Greenhaff, P. L, 2016).


Behöver jag U Loader och hur ska jag kombinera den med mat?

Målet med kolhydratuppladdning är fylla glykogenlagren så de är sprängfyllda med energi. För att nå denna effekt krävs ett intag på 10g kolhydrater/kg kroppsvikt och dag under 2-3 dagar före tävling. Här uppstår det som kallas superkompensation, vilket är överfyllda muskler med gott om lagrat glykogen.

Vi svenskar äter i snitt 5-6g kolhydrater/kg kroppsvikt. Väger du 73kg så ger en dos 1g/kolhydrater/kg kroppsvikt. Så ändrar du ingenting i din vanliga kost så kan du ta 4 doser (2 flaskor med 2 doser/flaska) per dag och du kommer vara i hamn. MEN, vår rekommendation är att äta lite kolhydratrikare och byta ut kolhydratfattiga livsmedel mot kolhydratrikare under dessa dagar, samt dricka 1-2 flaskor U Loader per dag för att inte behöva gå runt knökmätt (som vi säger i Göteborg ;))

Mängden kolhydrater i en dagsdos på 4 skopor (totalt 160g) U Loader motsvarar den mängd kolhydrater du annars får i dig via antingen: 6 bananer, 4 portioner kokt pasta (ca 600g), 6st U Bars, 8 glas (2dl) juice eller 8 smörgåsar. Det går alltså att få i sig via vanlig mat men risken är att du känner dig alldeles för mätt och tung i kroppen under en period när du vill känna dig riktigt stark.

U Loader ser till att du inte missar en viktig del i tävlingsförberedelserna och kan prestera på topp.


I videon nedan förklarar Simon och Tommy i detalj hur en uppladdning kan gå till.