Lär dig mer om D Vitamin

D-vitamin är en essentiell, d.v.s livsnödvändig vitamin. Den kan ses som en strömbrytare på gennivå där den vid behov aktiverar och/eller bromsar olika geners funktion. D-vitamin är speciellt viktigt för en optimal muskelfunktion och bra bentäthet, båda viktiga faktorer för idrottare. Det har även skrivits mängder med artiklar om just D-vitaminbrist som är kopplat till många hälsofaktorer. Så som nedsatt immunförsvar, diabetes typ 1, högt blodtryck, demens och depression. Det är alltså en vitamin som vi inte bara behöver för vår överlevnad, utan även för att må bra och fungera på topp i vardagen och därigenom även när vi vill prestera på topp.

Du vet säkert redan att vi själva skapar D-vitamin genom solens strålar på vår hud. Men under fler månader under vinterhalvåret så är det i princip omöjligt att producera D-vitamin från solen för oss nordbor. Istället så får vi fokusera på D-vitaminet från vår kost. Från kosten får vi både vitamin D2(ergokalciferol) och D3(kolekalciferol), där D3 främst kommer från animaliska källor som ägg, fisk och skaldjur. Vitamin D2 återfinns främst i vegetabilier, speciellt svamp och alger. Tyvärr så är inte vitamin D2 det som är mest optimalt för kroppen utan den föredrar D3-varianten av vitaminet. D3 är också den form som vi själva skapar från solen.

I september 2016 publicerades en ny större studie där forskar följde idrottare i Tyskland över 1 års tid för att se hur mycket D-vitamin som behövdes inta(både via mat och som tillskott) för att upprätthålla nivåerna i kroppen. Resultatet chockade många då det visade sig att 70 % av deltagarna hade brist eller låga nivåer av D-vitamin(25(OH)D) i kroppen vid start. Det krävdes så mycket som 2200 IE om dagen under 3 månaders tid för att 80 % av deltagarna skulle komma upp i tillräckliga nivåer av D-Vitamin i kroppen.

U Vitamin D3 ger i styrka 2500IE per tablett (+25%) och en burk innehåller 190 tabletter som räcker i 6 månader, dvs hela vår vinter. Enkelt paketerat för din skull och hjälper dig hålla koll på att du får i dig en om dagen.

Vitamin D kan hjälpa dig att bibehålla en bra allmän hälsa. Att supplementera med 2000-2500 IE varje dag från oktober till och med mars är en billig försäkring för att öka chanserna att få ut max av din träning och bibehålla den viktiga konituteten i träningen.