Bra att veta om Koffein

Börjar de bli dags för kafferast? Eller undviker du koffeinet? Koffein har sen länge använts som en prestationshöjare både på kontoret och i löparspåret. Men trots väldigt mycket forskning på området lever några segdragna myter kvar. 
 
Att koffein skulle vara vätskedrivande är en sån. Detta stämmer inte helt, koffein kan vara dehydrerande, men det är först i doser på minst 500mg koffein. Under aktivitet brukar det inte vara ett problem. Men däremot under stillasittande så kan du bli extra kissnödig av större mängder koffein (mer än om det bara varit vatten du druckit då alltså). Så att vara rädd för koffein pga vätskebrist är en överdriven oro att ha.  
 
Dricker man koffeinhaltiga drycker har man ingen effekt av det sen under tävling? 
Under uthållighetsidrott kommer du fortfarande ha effekt av koffein även om du dricker kaffe varje dag. Men det finns möjlighet att öka effekten av koffeinet ytterligare genom att hålla upp 1-2 veckor innan en viktig tävling. Tänk dock på att det kan förekomma negativa effekter att sluta med koffein om man är en regelbunden användare så det är alltid en avvägning. 
 
Vad är en bra dos koffein då? 
Det snabba svaret är 3-6mg/kg kroppsvikt där den uppmätta prestationshöjande effekten för oss uthållighetsidrottare ligger mellan 3-24%! 3-6mg koffein per kilo kroppsvikt motsvarar för en 70-kilos person 210-420mg koffein. (En dos U Intend innehåller 250mg).
 
Bland Umaras produkter är det U Gel Cola, U Gel Svarta vinbär, U Intend och såklar U Koffein som innehåller koffein. Dessa kan med fördel användas både innan och under aktivitet. 

Testa dig fram och upptäck hur din kropp svarar och vilken dos som passar dig bäst!