På grund av Covid-19 har vi stängt vår fysiska butik. Men du kan fortfarande handla via webbshoppen som vanligt och numera även få paketet hela vägen hem till dörren - Läs mer här

Detta är skillnaden mellan 1:0,8 och 2:1(1:05)

Har du hittat ända hit i din jakt på den optimal nutritionsplanen så har du säkert lagt märket till att Umaras sportdryck och till viss del gels är märkta med antingen 2:1 eller 1:0,8. Vad betyder då dessa sifferkombinationer?


Jo dem beskriver ration av den kolhydratmix som våra produkter innehåller. Mixen består av Maltodextrin och Fruktos. Forskningsvärlden är nu överens om att det bästa sättet för att maximera upptaget av kolhydrater i kroppen är genom att blanda dessa båda kolhydrater. Anledningen är att i tarmen tas maltodextrin en snabb kolhydrat upp via ett transportprotein medans fruktos en långsam kolhydrat tas upp via ett annt transportprotein. Detta gör att kroppen kan ta upp en större mängd kolhydrater samtidigt som risken för magproblem minskar.


Fram till för några år sen visade forskningen att den effektivaste ration var 2 delar maltodextrin och 1 del fruktos eller 1 del vs 0,5 del. Men den senaste forskningen har påvisat att det går att optimera upptaget ytterligare genom att blanda 1 del maltodextrin med 0,8 delar fruktos. Speciellt över längre tid, över 2-3h fysisk aktivitet har man sett att ration 1:0,8 är effektivare.


Sammanfattningsvis kan man beskriva skillnaden som följer:  


U Sport 2:1 - Använd vid träningstid upp till 2,5 timme och intas i doser på 60-90g/timme.
- Blandas 60-90g per halvliter.

U Sport 1:0,8 - Använd vid träningstid på 2 timmar eller mer och intas i doser på 90g eller mer per timme.
- Blandas 90g+ per halvliter.


Exakt hur mycket just du kan dricka får du testa fram. Båda sportdrycker kan blandas upp till en 36% lösning (180g/halvliter) när du verkligen behöver en riktigt energität dryck med dig och inte vill bära med dig onödigt vatten utan istället dricka det på vätskestationer eller liknande.

 

Alla smaker är väldigt “lätta” i sin karaktär vilket gör att drycken vid behov kan blandas hårt, men också blandas lite lättare om du vill ha en fräsch lättdrucken sportdryck med dig ut på långpassen.