Vi har nog alla varit med om känslan av att energin tar slut kraften rinner ur kroppen och den berömda hammaren/väggen slår till. Glykogendepåerna har mer eller mindre tagit slut och kroppen går på sparlåga. Förutom att optimera sin energiplan och träna sig bättre kan ett svar i ekvationen också vara att optimera uppladdningen inför en lång tävling. Kroppen kan lagra ca 500g glykogen, (kolhydrater). Detta räcker i ca 90min-2h under intensiv aktivitet. Om inte energi tillförs under aktiviteten kommer kroppen skicka ut trötthetssignaler och prestationen blir svårt lidande. Så förmågan att inför en långvarig hård fysisk aktivitet kunna fylla upp sina glykogenlager är av yttersta vikt. Både för prestationen i sig och för att ha ork till nästkommande pass.


Umara har därför tagit fram en specifik sportdryck för att göra denna processen enklare.  


U Loader är en sportdryck med en lite annan uppbyggnad. Basen består av kolhydrater 73g per dos där ration är 1:0,2 mellan maltodextrin och fruktos, det vill säga 80% maltodextrin och 20% fruktos. Anledningen till detta är att fruktosen vandrar via levern och fyller på glykogenlagren där först och främst. Förhållandet motsvarar det vi naturligt har i kroppen där vi har ca 20% av vårt glykogen i levern (100g) och 80% i musklerna (400g). Varje dos Loader ger också 0,5g salt och 4g Kreatin Monohydrat.


Det har de senaste åren kommit ett antal studier som visar på de positiva effekter Kreatin kan ha vid inlagring av kolhydrater. I en studie från 2016  var det en grupp motionärer som körde ett glykogentömmande pass följt av 6 dagars kolhydratuppladdning igen. Gruppen som åt kolhydrater efter det tömmande passet, och samtidigt fick kreatin (20gr/dag i 5 dagar) ökade mängden glykogen i musklerna med 82% jämfört med placebogruppen som åt lika mycket kolhydrater (8gr/kg kroppsvikt) men inte fick kreatinet. (Roberts, P. A., Fox, J., Peirce, N., Jones, S. W., Casey, A., & Greenhaff, P. L, 2016).


Behöver jag U Loader och hur ska jag kombinera den med mat?

Målet med kolhydratuppladdning är fylla glykogenlagren så de är sprängfyllda med energi. För att nå denna effekt krävs ett intag på 10g kolhydrater/kg kroppsvikt och dag under 2-3 dagar inför tävling. Här ser man det som kallas superkompensation vilket är överfyllda muskler med gott om lagrat glykogen.

Vi svenskar äter i snitt 5-6g kolhydrater/kg kroppsvikt. Väger du 73kg så ger en dos 1g/kolhydrater/kg kroppsvikt. Så ändrar du ingenting i din vanliga kost så kan du ta 4 doser (2 flaskor med 2 doser/flaska) per dag och du kommer vara i hamn. MEN, vår rekommendation är att äta lite kolhydratrikare och byta ut kolhydratfattiga livsmedel mot kolhydratrikare under dessa dagar, samt dricka 1-2 flaskor U Loader per dag för att inte behöva gå runt knökmätt.

Mängden kolhydrater i en dagsdos på 4 skopor (totalt 160g) U Loader motsvarar den mängd kolhydrater du annars får i dig via: 6 bananer, 4 portioner kokt pasta (ca 600g), 6st U Bars, 8 glas (2dl) juice eller 8 smörgåsar. U Loader ser till att du inte missar en viktig del i tävlingsförberedelserna och kan prestera på topp.