På grund av Covid-19 har vi stängt vår fysiska butik. Men du kan fortfarande handla via webbshoppen som vanligt och numera även få paketet hela vägen hem till dörren - Läs mer här

U Omega 3

De flesta har nuförtiden koll på att Omega 3 är nyttigt och bra att få i sig. Omega 3 är förknippat med sänkt risk för hjärt- & kärlsjukdomar, metabola sjukdomar (t.ex. diabetes typ2) samt depression. Det finns även ett antal kognitiva effekter kopplat till ökat Omega3-intag så som förbättrat minne & inlärning. Rådet från Svenska Livsmedelsverket (SLV) är att minst 1% av ditt dagliga energiintag ska bestå av Omega3-fettsyror. I praktiken blir detta 3-5gram/dag för en normalviktig kvinna respektive man.


Men har du hittat hit är du antagligen ute efter mer än bara hälsoeffekter, du söker optimering av din idrottsliga prestation. Och det finns studier som visar på en effekt för konditionsidrottare. En studie från 2015 visade att tillskott av 3 gram Omega3 om dagen sänker viskositeten på blodet något vilket gör att det flyter fram lite lättare, något som kan vara värdefullt för en uthållighetsidrottare.


Umaras Omega3 kommer från fet fisk som simmat i kalla vatten. Kallare vatten = energirika fettlager med hög halt av Omega3-fettsyror. Omega3 är en essentiell fettsyra som bland annat fungerar som en byggsten till våra cellmembran. Det finns olika sorters Omega3-fetter där Dokosahexaensyra (DHA) och Eikosapentaensyra (EPA) är de mest intressanta för oss människor. Förstadiet till DHA och EPA är Alfalinolensyra (ALA) som kan ses som moderfettsyran som du finner i vegetabilier, men där konverteringsgraden mellan ALA och EPA/DHA är låg varvid det kan vara svårt (men absolut inte omöjligt) att tillgodose sig ett tillräckligt högt omega3-intag enbart via vegetabilier.

Både EPA och DHA är långa fleromättade fettsyror som vi främst får i oss via fet fisk så som lax och makrill, men även skaldjur så som Krill (Lysräkor) är en potentiell källa till Omega3-tillskott. De kortare fettsyrorna (ALA) hittar du i alger och vegetabiliska oljor. När laxen vandrar och äter gott om alger för att lagra på sig fett så bildas EPA och DHA som den i sin tur blir rik på. Även vår kropp kan omvandla ALA till EPA och DHA, dock i en minimal utsträckning varvid Omega3 från vegetabilier har en stor begränsning just där.


Vi rekommenderar ett intag av 3 kapslar per dag vilket ger en dos på 3g (1g / kapsel). U Omega 3 är rik på EPA (180mg) och DHA (120mg) = 300mg/kapsel). Detta även om du äter fisk 1-2 dagar i veckan.

Umaras Omega3 kommer från kontrollerade fiskevatten och innehåller inte fiskolja från hotade (rödlistade) fiskar.