På grund av Covid-19 har vi stängt vår fysiska butik. Men du kan fortfarande handla via webbshoppen som vanligt och numera även få paketet hela vägen hem till dörren - Läs mer här

U Koffein

I det kaffeälskande landet Sverige används koffein till vardags i stora doser och upplevs för många som ett måste för en bra start på dagen. Men långt ifrån alla förknippar koffein med idrottsprestationer och träning i samma utsträckning. Koffein är med största sannolikhet det tillskottet som används av uthållighetsidrottare i störst grad och som är mest forskat på och där bevisen är som tydligast för vilka positiva effekte koffein har på prestationen.  


Koffeinets bevisade effekter är en ökad prestation vid intensivare uthållighetsidrott, en ökad uthållighetskapacitet vid långvarigt fysiskt arbete samt att den upplevda ansträngningen vid fysisk aktivitet minskar.


Dessa positiva effekter sker när koffeinet kommer in i blodet och transporteras vidare för att till sist påverka våra adenosinreceptorer i vårt centrala nervsystem (CNS). Adenosin är ett signalämne som finns i blodet med lägst mängd under morgonen, och som under hela dagen ökar i mängd för att vara som högst på kvällen. Adenosin fäster på dessa receptorer och dämpar effekten i vårt nervsystem vilket gör oss trötta/sömniga. Det ser alltså till att vi varvar ner, vårt blodtryck sjunker och vi blir trötta varvid vi bör gå och lägga oss. Mängden adenosin ökar till och med ännu snabbare om mängden syre i blodet är låg. Detta är en säkerhetsspärr som slår in för att hjärnan och kroppen inte ska gå på högvarv om du t.ex svimmar, eller vid hög ansträngning när syret inte räcker till. Adenosin funkar då som hjärnans varvtalsbegränsare kan vi säga, det ser till att vi blir trötta.

Vad som är coolt med koffein är att koffeinmolekylen ser nästan likadan ut som adenosinmolekylen och kan därför fästa på samma receptorer. På detta vis så hindras adenosin från att fästa på receptorerna och vi blir inte trötta. Vi har helt enkelt kopplat bort varvtalsbegränsaren och blir inte trötta lika fort.

Koffeinet bryts ner och finns i blodet inom 10-15 minuter och peakar, d.v.s når sin högsta effekt någonstans mellan 40-80 minuter efter intag. Därefter har koffeinet en halveringstid på 3-6 timmar. Så konsumerar du 200mg koffein så har du efter ~4,5 timme 100mg kvar i blodet, efter ytterligare ~4,5 timmar har du kvar 50mg osv.

 

När ska koffeinet intas? Före och under?


Som nämnt ovan så peakar mängden koffein i blodet efter en timme. Därav är rekommendationen att konsumera koffeinet cirka 45min innan start. På det viset så hinner du starta och komma igång innan toppnivåerna av koffein är i blodet. Du kan även stöta till med lite extra koffein under tävlingen. Eller bara inta det under tävlingen och inte inför.


U Koffein-tabletterna har ingen drageringsfilm på sig vilket också gör att de löser sig i vätska och således kan blandas ut i sportdrycken om du på ett enkelt sätt vill addera koffein till drycken. Vi föreslår alltid att blanda U Sport med U Intend om du vill bygga en egen supersportdryck, men även U Koffein löser sig, det tar dock 30-60 minuter om du inte krossar tabletten innan du lägger i den.


U Koffein kommer i små tabletter med 50mg koffein i varje tablett. Med hjälp av U Koffein kan du på ett enkelt sätt tillföra 50mg koffein varje timme, eller bara när du behöver en extra energikick under träning/tävling. 1-2 tabletter per timme under fysisk aktivitet. Eller 3-6 tabletter 30min inför start för att få en energi-boost.


Andra Umara produkter innehåller också koffein, så som U Intend, U Gel cola och U Gel svartvinbär.