På grund av Covid-19 har vi stängt vår fysiska butik. Men du kan fortfarande handla via webbshoppen som vanligt och numera även få paketet hela vägen hem till dörren - Läs mer här

Vad är BCAA och varför används det?

Om du går på gym eller umgås med vänner som håller på med styrketräning så har du säkert hört eller sett om produkter som består av, eller delvis innehåller BCAA. Vad är detta för något?  

BCAA står för branched-chain amino acids och är grenade aminosyror (protein/byggstenar), specifikt Leucin, Valin och Isoleucin. Dessa aminosyrorna är essentiella vilket betyder att kroppen inte själv kan tillverka dem utan vi måste få i oss dessa via maten. Våra muskler består till ca 30 % av dessa aminosyror.

Förutom att ha en viktigt roll i byggandet av våra muskler så hjälper BCAA också till med återhämtningen efter träning, stärker immunförsvaret och motverkar träningsvärk.

Anledningen till att Umaras sportdrycker innehåller 5g BCAA per 100g är, förutom att det kan motverkar träningsvärk, också de positiva effekter det kan ha på att motverka mental trötthet. BCAA i samband med träning hämmar utsöndringen av signalsubstansen serotonin vilket är ett hormon som hjälper oss att slappna av, något vi inte vill under träning/tävling.