Miljöpolicy

Oavsett storlek kan alla företag dra sitt strå till stacken för att minimera vårt miljömässiga fotavtryck på jorden. I Umaras Vision har vi med Miljöarbetet som en stor del i vår utveckling. Det må hända att många av våra stapplande steg mot en bättre miljöpolicy kan verka banala och fjuttiga, nästan onödiga. Men det handlar samtidigt om att bygga in miljötänket i kulturen. På samma sätt som det evidensbaserade arbetet bakom allt vi gör är invävt i kulturen så ska miljöarbetet vara detsamma.

En företagskultur uppstår inte hux flux. Den måste vara med från starten och följa företagets tillväxt. Precis som ett barns grundliga etiska värderingar om vad som är rätt och fel lärs in från ung ålder, så måste kulturen skapas i företaget och få vara med under både barndom och pubertet för att därefter “sitta i väggarna” när företaget är vuxet.

Vi vill med denna artikel beskriva och förklara många av de små steg vi tar, och förhoppningsvis även inspirera dig och andra till att tänka i liknande banor för att väva in miljötänket i kulturen.

Vegananpassade produkter

Vårt mål är att samtliga produkter inom Umaras sortiment ska vara vegetabiliskt uppbyggda. Utöver att miljöpåverkan är lägre genom vegetabiliska råvaror då de skördas längre ner i ekokedjan, så gör det även att produkterna kan användas av de som väljer att inte äta animalier.

Vi är väldigt stolta över att nästan hela sortimentet är vegananpassat. Men vi har en liten bit kvar då vår D-Vitamin och Omega3 inte är vegetabiliska ännu. Men håll ut, vi jobbar på det.

Komposterbara Biomuggar

Liten vatten och sol och våra vätskemuggar är snart ett minne blott. Det sker förvisso inte över ett par veckor, men genom en tillsatt biomassa i materialet så startas en nedbrytningsprocess igång när solljus och vatten finns tillgängligt och muggarna bryts då ner och återgår till moder natur (även det sojabaserade bläcket).

En annan fördel är att det även ser snyggare ut på tävlingar om det mot förmodan skulle hamna någon mugg i naturen. Är vädret fint så är muggen spårlöst borta inom några månader.

Påsar blir Burkar

Påsarna som produkterna tidigare packades gick inte att återvinna på ett effektivt vis då det var blandad plast och aluminium i dem. Aluminiumfilm invändigt för att hålla produkten fräsch och plastfilm utvändigt för möjlighet till tryck. De var förvisso mindre skrymmande och krävde lite mindre yta under transporten vilket sparar på miljön. Men, nackdelen med att de inte var återvinningsbara vägde tyngst och ett byte till 100% återvinningsbara HDPE-plastburkar var då ett givet val.

Mycket ska bli mer

Det är mer miljöarbeten som sker kontinuerligt inom flera av företagets områden. allt från miljötoner i skrivaren, miljöcertifierade papper, e-fakturor i sås tor grad som möjligt, flaskor tillverkade av sockerör och givetvis att vi själva återvinner som sig bör.

Arbetet kommer fortskrida då vårt mål är att lämna ett så litet miljömässigt fotavtryck som möjligt. Ingen kan verkligen göra allt, men alla kan göra något.

Vårt projekt Sverigetrampet tror vi visar det ganska tydligt. Där fick vi in över 25.000kr till nyplantering av träd och utbildning i hållbart jordbruk till bönder i afrika.