Ska du på cykelläger? Vi bjuder på 6 viktiga tips

Stora delar av Sverige märker av våra underbara vårtecken i mars månad. Sopmaskinerna slingrar omkring och sopar undan gruset från cykelbanorna. En och annan optimistisk löpare ger sig ut i korta shorts trots att temperaturen knappt nått upp till 10-grader, och tiden då det är ljust är äntligen längre än det är mörkt, vårdagjämningen har inträffat.

Våren är otroligt välkommen tycker de flesta av oss. Vår innebär högtid för cykelresor där Mars-April är den period då cyklister vallfärdar till Mallorca för att kickstarta årets cykelsäsong utomhus. Trainer byts ut mot vacker asfalt och solkrämen som gått ut får användas en sista gång…

För att krama ut det mesta av ditt läger har vi intervjuat två träningstokiga idrottare som gett sina topp-3 tips på hur du får ut mesta möjliga av cykelresan.

Så här skriver Desireé på frågan om hur hon får ut mest av sina läger:

  1. Jag är ordentligt förberedd och utvilad avresa, dvs inte köra så mycket tuffa pass och vara nertränad precis innan resan.

  2. Ha bra koll på aktiviteterna och numrerar vilka jag prioriterar mest och ser till att inte ta ut mig för mycket innan för att orka med de pass jag verkligen vill fokusera på.

  3. Jag är ärlig om min egen förmåga och hur kroppen mår. Det är okej att missa vissa pass och ta en hel vilodag (strunta i vad andra gör).  Det är vad jag tänker på som allra viktigast.”

Desiree Blomberg, Triathlet

Så här skriver Richard Larsén, svensk mästare i linje och en av proffscyklisterna i Team Tre Berg – Postnord

1: Hitta rutiner snabbt. Kolla av vart allt finns så som tvättstuga, tid när man går upp, äter, sover middag. Allt för att återhämtningen skall bli så optimal som möjligt och tiden man ligger på rygg så maximal som möjligt.

2: Se till att ha tränat bra inför lägret. Du skall inte ta igen hela vintern under 2 veckor i mallis. Kommer du till lägret i bra form så kommer du kunna träna hårdare/längre utan att bli sjuk eller skadad. Tråkigt att betala 10 000 kr på ett läger för att sedan bli sjuk när man kommer hem och allt man gjort är bortkastat.

3: HA EN PLAN! Lägg en planering som alla i gruppen får ta del av och är med på. Det finns få saker som kan skapa så dålig stämning som olika viljor kring vad och vart man skall köra. Planera även in vilodagar, dem är mycket viktiga under ett läger!

 

 – Richard Larsén, Proffscyklist & svensk mästare i cykel 2016

Till dig som nu ska på träningsläger kan vi rekommendera ett av våra mest populära paket: ”Halvvättern-paketet”.