D-Vitamin - Nylansering

Vintern är nu här och med den så minimeras vår förmåga att själva producera D-Vitamin via huden från solens strålar. Inte bara för att vi har mer kläder på oss och exponerar mindre hudmängd. Men även för att solstrålarnas vinkel är såpass ogynnsam att egen d-vitamintillverkning via huden är i princip obefintlig.

 

Därför nylanserar vi vår D-Vitamin. Den har ökat i styrka från 2000IE till 2500IE per tablett (+25%) och finns nu i två storlekar med en månadsförpackning på 31 tabletter och storpack på 190 tabletter som räcker i 6 månader, dvs hela vår vinter. Enkelt paketerat för din skull och hjälper dig hålla koll på att du får i dig en om dagen.

Umara D-Vitamin 2500IE

1 tablett om dagen a´la 2500IE (Internationella Enheter) är en tillräcklig dos för att upprätthålla tillräckliga nivåer under våra mörkermånader och övriga månader om du nu inte vistas i solljuset speciellt mycket.

Som du ser på följande bild från en Review så är vår egen tillverkning av D-vitamin i princip obefintlig under vintern.

Även om vi är ute mitt på dagen i oktober så är vår förmåga att dra nytta av solen ordentligt nedsatt. Vi kan jämföra vår exponering med den du ser i grafen för Bergen. Bergen ligger på 60e breddgraden och Stockholm på 59e.

Redan i höjd med Stockholm så har vi alltså ingen egen tillverkning av D-vitamin under perioden Oktober - Mars, dvs 6 månader. April och September är inga vidare bra månader de heller, även om vi kan börja nyttja solens strålar lite grann, så länge vi befinner oss utomhus och blottar hud.

Sen får vi också belysa det faktum att vi idrottare behöver ett högre intag än normalsvensson. I september 2016 publicerades en ny större studie där de följde idrottare i tyskland över 1 års tid för att se hur mycket d-vitamin som behövdes inta (både via mat och som tillskott) för att upprätthålla nivåerna i kroppen.

Resultatet chockade många då det visade sig att 70% av deltagarna hade brist eller låga nivåer av d-vitamin (25(OH)D) i kroppen vid start.  Det krävdes så mycket som 2200IE om dagen under 3 månaders tid för att 80% av deltagarna skulle komma upp i tillräckliga nivåer av D-Vitamin i kroppen.

I en review från December 2015 där ett forskarteam sammanställde resultat från 108 studier med totalt 13987 deltagare så visade resultatet att det krävs runt 3000 Internationella Enheter (IE) för att nå en blodplasmanivå av D-vitamin på 50nmol/l. Det säger inte så mycket utan bakgrundskunskap, men 50nmol/l är gränsnivån för ”hälsa”, dvs en hälsosam nivå som vi bör ha i blodet. Under 25nmol/l är klassificerat som brist.

Du bör således få i dig 3000IE D-vitamin varje dag som nordbo. Intaget är då totalt sett via både mat och sol. Problemet är att det är tämligen svårt, för att inte säga nästan omöjligt att nå upp i dessa nivåer under Oktober-Mars här i Sverige. Ska vi få i oss 3000IE via mjölk som är berikat med D-vitamin, så skulle det krävas 7,5 liter mjölk om dagen för att nå en tillräcklig nivå av D-vitamin.


Därför har vi tagit in D-vitamin i sortimentet och paketerat det enkelt så att du ska få rutin och upprätthålla bra nivåer över hela året.