Umara & Tarahumarafolket

Umara är en förkortning av Tarahumara (de kallar sig själva rarámuri). En befolkningsgrupp i Mexico som fick mycket medialt intresse för några år sedan tack vare deras till synes övermänskliga kapacitet inom långdistanslöpning. Det har ryktats om prestationer, i stort sett barfota, där de sprungit upp mot 70 mil på dryga 48 timmar. En hastighet som skulle ta atleten 35 mil om dagen om man tar fram miniräknaren och räknar på det lite… I jämförelse är det uppmätta världsrekordet 30,3 mil på 24 timmar vilket är rent fantastiskt. Det motsvarar drygt 47 min per mil, varje mil i 24 timmar!  Det svenska rekordet är 26,2 mil och innehavs av vår kära Rune Larsson.

Oavsett hur verkliga deras prestationer är så är det en folkgrupp som under flera hundra år har haft en tradition att ta sig fram till fots, och oavsett ålder och kön så springer de som livsstil. De har en egen sportdryck vid namn Iskiate som de konsumerar under sina långa löprundor. Den består enligt sägen, till stor del av chiafrön som är både energi och näringsrika. Anledningen till att dessa chiafrön används är troligtvis för att det är enkelt att bära med sig, allt som krävs är lite vatten varvid de sväller och drycken blir ”drickbar”, om än lite slemmig.

 

Tarahumara påminner oss om varför vi älskar Umara. Vi går vår egen väg, och ser energi som ett verktyg att ta oss från punkt A till B snabbare än vi gjort tidigare.

 

Att träna och tävla är en livsstil, ingen modefluga!