Umaras miljöarbete

Igår den 8/10 kom IPCC:s rapport om effekterna av den globala uppvärmning som vi människor skapat och driver. Det är en rapport väl värd att läsa och du finner den här.

I samband med denna rapport och detta ämne som diskuteras flitigt just nu så vill vi passa på att dels lyfta några av de insatser vi gör för att minska vårt klimatavtryck. Vi är väl medvetna om att vi har långt kvar innan vi är så bra som vi vill vara med avseende klimatavtryck. Men med det sagt så är vi också medvetna om att vi måste implementera ett miljövänligt tänk i företaget redan från start. Mer om det kan du läsa i vår tidigare artikel om Umaras Miljöpolicy

Så vad gör Umara mer konkret

Tre stora miljöbovar är transportsektorn, energisektorn och jordbrukssektorn.

Som e-handelsföretag med fokus nutrition/livsmedel så arbetar vi främst med jordbrukssektorn och transportsektorn. Här arbetar vi kontinuerligt genom följande:

  • Miljötransporter - Miljövänligare transportalternativ där bilarna går på förnyelsebara bränslen.

  • Trädplantering - För varje gång du som kund handlar i shoppen och väljer Miljöfrakt så planterar vi ett träd. Via insamlingen genom Sverigetrampet, och alla miljöfrakter under senaste året så har vi planterat nästan 2000 träd vid dagens datum. Dessa träd binder varje år till sig 5-7 ton koldioxid enligt "Skogssverige" vilket är skogssektorns informationssida. Det bästa med träden är det faktum att de finns kvar i många många år och utför sitt arbete. Utöver det faktum att de även ger mat, bränsle, vindskydd och skugga åt de boende.
  • Veganskt sortiment. Samtliga produkter i vårt sortiment förutom D-vitaminen och Omega3 är veganska. Det är kanske ingen nyhet, men köttindustrin är en stor miljöbov och att använda animaliska råvaror kostar mer energi än jämförbara vegetabiliska. Det är lite extra tankekraft och planering som krävs, men vi tillverkar lika högkvalitativa produkter från vegetabiliska källor som om vi valt animaliska, och då väljer vi självklart det vegetabiliska alternativet. 

  • Flaskor tillverkade av minst 87% biobaserat material från sockerrör.

Vad har vi kvar att göra?

Mycket arbete kvarstår. En framtida tanke är att kunna bedriva större delen av tillverkningen och inte bara utvecklingen själva. Det skulle i mångt och mycket minimera transporterna från fabrik till oss. Även om vi nu aldrig använder flygfrakt vilket rä den största miljöboven, så är det ändå en del att vinna på att ha tillverkningen in house.

Att ställa om fraktalternativen i kassan framöver så att Miljöfrakt är förvalt alternativ. Det kan låta som en liten sak, men vi människor väljer allt som oftast det som är förvalt i många lägen. Kan vi då styra om så att du som kund använder miljöfrakt utan att tänka på det så kommer det förhoppningsvis leda till en mer miljövänlig transportpåverkan.

Dessa två steg tror vi mycket på. Allt kommer inte ske imorgon, men vi jobbar oss framåt mot ett företag som vi hoppas kan vara helt klimatneutralt i framtiden.

      Så här vill vi inte att vår egen och kommande generationers framtid ska se ut. Det är upp till oss själva att fixa detta.