Vilken av Umaras sportdrycker passar dig bäst?

Vi på Umara har två typer av sportdrycker i vårt sortiment och vi ska nu förklara skillnaden i kolhydratsammansättning mellan dem och när en av dem passar bättre än den andra.

Utöver sportdryckerna så har vi även en kolhydratfri "sportdryck" som egentligen är en Uthållighets-prestationsdryck vid namn U Intend. Mer om den kan du läsa här.

U Sport 2:1 - Citron

U Sport 2:1 - Citron är andra generationens sportdryck, och så även vår första variant. Den har ett 2:1 förhållande mellan Maltodextrin (snabb stärkelse, GI 105) och Fruktos (långsam sockerart, GI 22) vilket innebär att den har två delar snabb energi och en del långsam energi. Maltodextrin bryts väldigt snabbt ner till glukos som musklerna kan använda som bränsle direkt, medan fruktos tas upp av andra bärare i tarmen och sen transporteras till levern för att ombildas till glukos. All fruktos kommer även det till slut att användas som energi av musklerna, men på grund av extrasvängen via levern så tar det lite längre tid och ger därmed en kontinuerligt, men lite långsammare tillförsel av energi till musklerna.

Maltodextrinet (glukoskälla) tar du upp genom “dörrarna” i tarmen i en dos av ca 1 gram per minut. Fruktosen med andra “dörrar” tas upp i en dos på 0,5 gram per minut. Total energitillförsel blir då upp mot 1,5 gram per minut, eller 90g per timme av kolhydraterna i U Sport 2:1. Bara det är 50% mer energi än vad många andra “vanliga” första generationens sportdrycker klarar av att leverera. Kompositionen i U Sport 2:1 har varit forskningsmässigt ledande i många år när det kommer till att minska magproblem och leverera extra energi. Den är alltså klart mest beprövad och används av idrottare från motion till yttersta elit inom löpning, skidor, orientering, cykel, triathlon, multisport, swimrun m.fl.

Men nu fortsätter forskningen framåt…..

 

U Sport 1:0,8 - Apelsin / Fläder

U Sport 1:0,8 - Apelsin / Fläder är tredje generationens sportdryck som vi lanserar 2018. Denna är ett resultat av många års forskning och experimenterande på idrottare på alla nivåer. U Sport 1:0,8 innehåller 1 del Maltodextrin (snabbt bränsle) och 0,8 delar Fruktos (långsamt bränsle), därav benämningen 1:0,8.

I en större översiktsartikel från november 2015 i Sports Medicine summerar forskarna att vid aktivitet på 2,5-3 timmar eller mer där intaget är mellan 1,5-1,8 gram per minut, dvs 90-108g per timme, och fördelningar på sportdrycken mellan 1:0,5 till 1:1,25 så är det ett kolhydratförhållande mellan maltodextrin och fruktos på 1:0,8 som ger absolut högst energiupptag och minst risk för magproblem. Oxidationen på just 1:0,8-kompositionen har uppmätts till 98% vid intag på 1,1g/minut vilket innebär att i princip all sportdryck med denna komposition som du konsumerar, tas upp och används som bränsle och att då bara 2% stannar kvar i tarmen och irriterar. Liknande siffror för andra typer av sportdryck är runt 80-90% vid intag på runt 1g/minut så 1:0,8-kompositionen verkar vinna även denna fight.

U Sport 1:0,8 är alltså den sportdryck vi främst rekommenderar vid distanser över 2,5 timme där rekommendationen är att inta 90g kolhydrater (1 portion) per timme för att upprätthålla energin och kunna prestera på topp. Vid intag på av 90g eller mer per timme har forskare även upptäckt att vårt leverglykogenet inte töms lika fort. Något som är väldigt viktigt för att kunna prestera över tid eftersom en sänkning i leverglykogen är med och signalerar om trötthet.

U Sport 1:0,8 har även en annan typ av Maltodextrin jämfört med U Sport 2:1 som har ännu bättre löslighet. I U Sport 1:0,8 Apelsin behövde vi inte heller addera citronsyra för att balansera smaken. Kan vara bra att känna till om du ogillar citronsyra i produkter.

Övriga ingredienser?

Både U Sport 2:1 och U Sport 1:0,8 har samtliga viktiga salter och mineraler med hög biotillgänglighet. Salt (Natrium), Kalium, Kalcium och Magnesium är i anpassade doser för att kompensera för det du förlorar via svett. Sportdryckerna innehåller även grenade aminosyror (BCAA) för att hjälpa till att hålla borta mental trötthet. Utöver detta så innehåller de inget onödigt, allt finns på plats för att skapa en dryck du med lätthet konsumerar och som håller dig igång över lång tid. Vill du läsa mer om övriga ingredienser hittar du all information under fliken “Vetenskap - U Sport”.

 

Summering

U Sport 2:1 - Använd vid träningstid upp till 2,5 timme och intas i doser på 60-90g/timme.
- Blandas 60-90g per halvliter

 

U Sport 1:0,8 - Använd vid träningstid på 2 timmar eller mer och intas i doser på 90g eller mer per timme.
- Blandas 90g+ per halvliterExakt hur mycket just du kan dricka får du testa fram. Båda sportdrycker kan blandas upp till en 36% lösning (180g/halvliter) när du verkligen behöver en riktigt energität dryck med dig och inte vill bära med dig onödigt vatten utan istället dricka det på vätskestationer eller liknande.

Alla smaker är väldigt “lätta” i sin karaktär vilket gör att drycken vid behov kan blandas hårt, men också blandas lite lättare om du vill ha en fräsch lättdrucken sportdryck med dig ut på långpassen.

 

Lycka till och kör hårt nu.