Hur hårt kan du blanda Umaras sportdrycker?

Det är en väldigt vanliga fråga. När vi tar fram vår sportdryck görs det med syftet att den ska vara den mest "effektiva" sportdrycken utifrån vad den senaste samlade forskningen visar med fokus mot magvänlighet och energiupptag. I modern tid nu pekar forskningen på att en sportdryck bör ha en kolhydratfördelning på 1 del maltodextrin och 0,8 delar fruktos för att vara optimal för upptag/oxidation, samtidigt som magen ska klara av det.
 
En dos U Sport 1:0,8 ger 90g kolhydrater och blandas förslagsvis ut i 500-750ml vatten. Där smakar den som bäst. Men det som är bra med U Sport är att den går att blanda både svagare och starkare vid behov. Vi har alla olika tåliga magar, och vårt upptag av kolhydrater går även att träna upp och förbättra så stora individuella skillander i hur mycket "plåtmage" du har finns. Som exempel så har vi idrottare/kunder som klarar att inta 120-130g kolhydrater i timmen under flera timmars tid. 
 
Utgå från 90g i 500ml och drick detta under en timme, men var inte rädd för att testa att blanda lite hårdare ibland, eller lösare om du är osäker på vad magen klarar. Sen måste man självklart ta hänsyn till vilken annan energi man får i sig så som bars och gels vilket bidrar till det totala energiintaget. Men som du kan se i videon nedan så kan Umara U Sport 1:0,8 blandas så pass hårt så att en flaska ger 300-400g kolhydrater. Vid så hög koncentration är den mer lik en gel i konsistensenmen med lite avkall på smaken.
 
Inför en tävling är det bra att tänka att du har en energiplan där du vet hur mycket kolhydrater och i vilken form du ska få i dig. Samt en vätskeplan förstås. Därefter utgår du från just ditt race, hur mycket energi och vätska kan du bära med dig, antal langningsstationer/vätskestationer, väder etc.

Som exempel så kan det i vissa lägen vara perfekt att ha en flaska med starkt blandad sportdryck med sig, samt en flaska med bara vatten som du då också kan fylla på med vätska vid stationerna under vägen. Medan du i andra lopp kan få regelbunden langning av just den energin du har planerat att använda, då kanske det räcker att ta med lite gel att inta mellan stationerna.
 

Summeringen är: Var anpassningsbar och våga testa styrkan på sportdrycken i god tid innan ditt lopp. Genom att träna och testa kommer också din kropp anpassa sig till ett mer effektivt kolhydratupptag i tarm och sedan till sist muskler.