Jimmy Karlssons energiplan från Ironman Haugesund

En av våra starka ambassadörer Jimmy Karlsson har tidigare i sommar kört Ironman Haugesund i Norge. Såhär med några få dagar inför Ironman Kalmar ställde vi därför några frågot till Jimmy om hur loppet gick och hur hans energiplan såg ut. Och läs noggrant för här finns det lärdomar att ta in! 


Hur gick uppladdningen inför?

Cirka 800g (8-10ggr kv) kolhydrater per dag i snitt sista 3 dagarna före start där basen var något i stil med detta

Frukost: Rispuffar (naturella), banan, havredryck och U Recovery (150g)
Lunch: Ris med wokgrönsaker och sweetchilisås (200g)
Mellanmål: Ris- och linskakor med jordnötsmör & banan + 80g U Loader (150g)
Middag: Ris med wokgrönsaker och sweetchilisås (200g)
Mellanmål: Ris- och linskakor med jordnötsmör & banan + 80g U Loader (150g)

5 dagar innan race-day påbörjades nitraladdning enligt konstens alla regler och halvering av koffeintag (1-2 koppar/dag). Sista 2 dagarna, i samband med kolhydratladdningen minimerades fett och fibrer i största möjliga mån.

Kompletterade med lite glukosbaserat godis (mina favorit) dagen innan race och "frukosten" på race-day bestod av havredryck, U recovery, U Loader om 150g kolhydrater.

Sedan 150g U Sport 1:0.8 i en vattenflaska som energi inför start. Fick alltså i mig lite drygt 300g kolhydrater flytande 0-2:30h före start.

Hur såg din energiplan ut?

Före start: 2st U Intend shots tillsammans med 50g U Sport 1:0.8 + "frukost" som nämns ovan
Cykel: 120g/h via U Sport 1:0.8 och 40-50 mg koffein/h via U Intend i 2x750ml flaskor bakom sadeln (intag var 15-20:e min)
Löpning: 90-100g/h via U Gel 1:0.8 (1st var 3-4:e km) där var 3:e var koffein. Hade 12 gels med mig, fick i mig 11.
Hur gick tävlingen? (Både fysiskt, psykiskt och nutritionsmässigt)

Gjorde mitt livs lopp från start till mål, även om jag tappade mentala orken sista 10-15km på löpet pga att jag försökte jaga en VM-slot till Kona och gick helt enkelt över min kapcitet.

9:47 fördelat på 58min sim, 5:05h cykling med >2000hm och 3:37h löpning med >300hm räckte till 7/25 i AG/Overall vilket i sig var grymt, men ännu häftigare att kapa så mycket tid på fjolårets race som landa på 10:24, så PB på alla grenar på detta event.

Skillnaden på 2018 vs 2019 rent fysiskt är inte så stort, även om det är många träningstimmar mellan dem. Men största skillnaden var att jag laddade upp perfekt, paca mig bättre (speciellt på cykeln som är hemskt jobbig för en tung cyklist) och lyckades få i mig alla energi jag hade planerat.

Fysiska dippar kom efter 120km cykel då jag fick backa 10W mot plan, men hela fältet gjorde samma sak så tydligt att ösregn och alltmänt dåliga väderförhållande slet på atleterna. Psykiskt inga större dippar förrän efter 25-30km löpning när jag insåg att Kona-sloten hade sprungit förbi mig för länge sen, men valde att köra mitt race och sluta med bra känsla.

Så här långt (var min 5:e Ironman) det event där energin kroppen varit mest stabil och inga problem med magen eller dylikt. Gissar nitiskt följd plan hela tävlingsveckan gjorde sitt utöver bra energiplan väl på tävlingsdagen.


Några lärdomar? Samt kommande mål?

*Triathlon är en löpartävling! Åtminstone när man fajtas om topptider/kona-slots/dylikt.
*Optimal uppladdning både fysiskt och mentalt kan ge dom där extra procenten som är svåra att plocka fram annars!
*Ironman Kalmar som blir årets andra försök på en VM-slot till kona i den tuffa AG35-39!


Tack Jimmy och stort lycka till!