Umaras energiplaner för Kullamannen 44-174km

Om en vecka startar den mytiska traillöpartävlingen Kullamannen. Simon startar kl 09.00 på fredag morgon och springer 100 miles som hos Kullamannen innebär 174km. Beräknad sluttid någonstans runt 30h.
 
På lördag vid 12 tiden startar resten av Umara crew Tommy, Erik och David och springer Dubbeldöden med 44km och 2200hm. Beräknad sluttid på allt mellan 6-8h.


Vår Packdrottning Carina valde väldigt självmant att inte hoppa på äventyret. Vi andra har lite svårare för att säga nej till sånt här, det ska bli sjukt roligt :D
 
Men hur löser man energin till denna typ av distanser? Vi ska nu berätta hur vi kommer göra:

Erik

  • Distans - 44km 

  • Beräknad sluttid - 8h
Jag kommer ladda med lite extra godis dagarna inför start och en U Loader dagen innan, och på tävlingsdagen även dricka en flaska sportdryck under förmiddagen. Jag kommer också att ta en nitratshot 3h innan start.
 
Planen är dock att undvika en överladdning med min känsliga mage, då det för mig kommer bli en lång dag med relativt låg intensitet men räknar med mer lätta kolhydrater 1-2 dagarna innan än normalt.

Jag är inställd på att det blir mycket balansgång och klättring i lera och blöta stenar, men som kodapa hoppas jag det ger mig en stor fördel om jag kommer över några lianer att svinga mig i.
 
På startlinjen kommer jag stå iförd en löparväst med två 500ml softbottles med sportdryck motsvarande 150g kolhydrater i varje flaska. På ryggen kommer jag ha ytterligare en 250ml flaska med 100gram i för nödfall ihop med ett antal svartvinbärs-gel med koffein i med planen att ta en i timmen. Kommer även packa med 5-6 U Salty bars för hungerns skull. Jag kommer också ta med en Intend-shot att ta halvvägs vid behov. Vid vätskedepåerna kommer jag vid behov fylla på med mer sportdryck i flaskorna.
 
Kort och gott en lättare regelrätt kolhydratladdning inför och 60-100g/h under loppet ihop med underhåll av koffein. Jag räknar med att musklerna eller annan typ av skada säger ifrån långt före energinivåerna eller envisheten är slut. Räknar med 4h per varv och glad om jag klarar att gå i mål alls under maxtiden på 8h.

David

  • Distans - 44km 

  • Beräknad sluttid - 5-6h
Jag kommer göra en normal kolhydratladdning och buffra nitrat sista veckan.

Innan start kommer jag förutom att vara nervös, också dricka en flaska U Intend för att få i mig koffein och beta-alanin.

Under loppet springer jag med en Camelbak på 2 liter som jag kommer ha fyllt med 4 doser U Sport 1:0,8 (360g kolhydrater totalt).  

Utöver detta kommer jag ta gels/bars 2st per timme. En av dessa gels kommer innehålla koffein, 30mg för att hålla nivåerna toppade genom hela loppet.

Detta upplägg ger mig ett totalt kolhydratintag på 90-110g/h vilket min mage klarar. Övrig vätska (vatten) dricker jag från stationerna.

Målsättningen är att ha kul, bli jäkligt trött och komma före Erik & Tommy.

Simon

  • Distans - 174km

  • Beräknad sluttid - 30h
När det kommer till energiplaner så är det framförallt logistik som kommer påverka.

Under Kullamannen så ligger stationerna med upp till 3 mil mellanrum och det gör att den egna hanteringen blir viktig.

För mig som intar en hel del energi så har jag alltid gel och sportdryck som en bas med lite bars som backup när jag vill hålla hungern i schack. Jag kommer ha 2 “drop bags”. En i Ängelholm efter 55km löpning och en i Mölle som kommer efter 111, 131 och 152km. I dessa kommer jag ha med mig bland annat energi men också kläder för att kunna hantera oväder.

Min plan är att jag ska dricka 100g kolhydrater/h i form av sportdryck. Jag kommer därför blanda 500g i min vätskeblåsa som rymmer 2 liter vätska. Sen har jag med mig 3 gels och 2 bars som ska vara slut tills jag kommer till Ängelholm (55km).

I Ängelholm blandar jag upp ny sportdryck (ligger i min dropbag) med 500g kolhydrater som ska drickas fram till Mölle (11mil). Jag tar också med ytterligare 3-4 gels och 2-3 bars. Plus en extra påse sportdryck på 100g som backup.

När jag kommit till Mölle efter 11 mil så är det 3 varv på 22km/styck på Kullaberg. Jag räknar med att de kommer ta ca 4-4,5h/varv. Jag ser det som 3 stycken tävlingar och startar om varje varv med energi för 4 nya timmar. Återigen blandar jag 100g/h och tar med mig så jag får ytterligare 1 bar eller gel/h.

Detta var så som jag körde Ultra Tri Sweden på och et fungerade super. Försökte få i mig ca 100g/h från sportdryck och därutöver så använde jag stationerna för att få i mig lite extra men framförallt för att bryta av smaken med något annat.

Ett misstag jag ofta ser är att man försöker kompensera vid energistationer. Mitt tips är att vara lite försiktig där. Se dessa stationer som påfyllnad av framförallt vatten så du slipper släpa på onödig vikt. Vid en station får jag aldrig i mig mer än 40-50g kolhydrater. Mer än så kommer kunna påverka magen negativt när du sedan springer vidare. Så även om du är sugen så är min rekommendation att äta måttligt. Det kommer magen uppskatta. Lite och ofta är melodin. Jag kommer inta 30-50mg koffein/h och har med 2 intend shots för att kunna hantera ordentliga svackor som kommer komma.

Mitt avslutande tips är att dricka vatten efter törst och börja gå tidigare än du upplever att du behöver det. Det kommer bli jobbigt ändå ;)

Tommy

  • Distans - 44km 

  • Beräknad sluttid - 7h

Jag kommer käka lite lättare mat på fredag kväll och ha lite extra kolhydrater i kosten sista två dagarna samt addera 1-2 flaskor Loader på fredagen.

Frukost lördag blir en kolhydratrik, enkel frukost jag vet funkar för magen. En Nitratshot åker ner i magen 2,5h före start också.

På startlinjen har jag en löparryggsäck med 1,5L U Sport 1:0,8 med totalt 360g kolhydrater (dvs 1 400g burk utblandad) + 2st 0,5l softbottles med vatten.

Jag fyller på blåsan efter 22km (3,5h) när det är varvning. Då ska 1 liter av sportdrycken vara uppdrucken och jag har då fått i mig 240g kolhydrater, dvs ca 70g/timme under mina 3,5h. Kvar i blåsan har jag 0,5L med 120g kolhydrater.

Sportdrycken på plats (U Sport 2:1 Citron) ger 65-80g kolhydrater per liter. Ut på varv 2 fyller jag på blåsan med denna dryck och har nu 185-200g kolhydrater i mina 1,5L på ryggen. Detta ger under mina sista 3,5h ett intag på 55g kolhydrater per timme.

Under varv 1 dricker jag även upp mina softbottles med vatten och dessa fylls på med vatten vid varvning och dricks under varv 2 med. Totalt vätskeintag blir 2L under varv 1 (550-600ml/timme) och 2,5L under varv 2 = 700ml/timme.

Under hela loppet tillför jag en koffeingel per timme med så totala kolhydratintaget ligger på 85-90g/timme ungefär. Det är en vanlig dos för mig och en jag vet att jag kan balansera blodsockret på.

Sen kan det slinka ner någon energibar också, det kommer ligga såna i löparvästen med. Det blir en Intendshot halvvägs in i loppet med, jag ska inte låta David vinna, så är det bara.