Umaras nya kassa = Fri frakt

Vi har precis lanserat vår nya uppgraderade kassa med ett par nya funktioner för dig som kund. Framförallt har fokus legat på fler leveransmöjligheter där du själv väljer vilket utlämningsställe du vill ha din leverans till. Detta gäller för både PostNord och DHL.

Utöver det så har vi implementerat lite “nudging” genom att förvälja miljöfrakt åt dig och ha det som standardalternativ. Dessutom kan du enkelt läsa om vad vår miljöfrakt innebär där vi nu ingått ett djupare samarbete med Vi-Skogen och numera stolt kan titulera oss “ stödföretag” till dem. Du kan såklart enkelt klicka ur miljöfrakt och välja att lägga pengarna (10kr) på egna miljöförbättrande insatser.

Fraktfritt hela veckan

För att fira vår nya kassa kör vi fraktfritt hela veckan. Det här är precis som när man fyller år och själv får baka tårtan, vi firar och bjuder dig på någonting :D

I orderbekräftelsen får du även mer information om din order och hur du kan spåra den hela vägen fram till ditt ombud. Full kontroll hela vägen helt enkelt.  

Sen har det hänt massa nörderi bakom kulisserna som gör att kassan är snabbare, snyggare osv. Men detta får vår käre kodapa Erik berätta mer om.

 

Vi “vanliga” människor märker av en ökad flexibilitet i leveransen. Vår kodapa ser massa rader med kod. Inte lika glamouröst, men utan dessa kodrader med regler och algoritmer så blir det ingen webshop alls. Vi är mest glada över att vi inte behöver se koden :D

Umaras kodapa Erik Arenhill

Den nördiga tech-versionen

I tidernas begynnelse, eller rättare sagt omkring slutet av 2016 började jag hjälpa Umara att bygga lite på den befintliga webshoppen. Den var då ett hopkok av ett 20-30 tal plugins ovanpå Wordpress och WooCommerce som driftades på ett delat webbhotell. Webshoppen och sidan var extremt långsam och tidskrävande att uppdatera. Det hade fungerat fram tills dess men Umara ville växa och utöka sortimentet online på ett bättre sätt.

Det togs beslut om att vi skulle reducera antalet plugins, bygga ett eget tema specialanpassat för vårt behov samt flytta driften till Amazon Web Services.

Inte så långt efter detta beslut togs, kom en ny vändning där vi istället bestämde att vi skulle bygga en helt egen plattform från scratch. I slutet av November 2016 blev det mitt fritidsprojekt att påbörja detta. Då jag var mest bekväm efter att ha jobbat med ASP.NET och C# i ett antal år så började den byggas med just detta, och driften föll istället på City Network och deras Open Stack-baserade molntjänst City Cloud av för stunden flera olika anledningar.

Med tanke på den begränsade tiden så togs det många genvägar samtidigt som jag vara väldigt produktiv med fria händer. Det byggdes administrationsgränssnitt, stöd för paketkonfigurationer, nyheter, rabattkoder, integration till Klarna, inloggning till sin orderhistorik, orderbekräftelsemail, mobilanpassning, sökfunktion m.m.

Till slut när många andra lösa trådar var ihopsydda blev det dags för att bygga själva kassan. En uppgift som går ut på att göra något så lätt och enkelt för kunden som möjligt, samtidigt som det "behind the scenes" händer väldigt många olika saker. Det ska kollas upp olika frakter som finns tillgängliga, gränser för fri frakt, rabattkoder ska appliceras, det ska pratas med olika andra system som t.ex. Klarna, bokföringssystem med mera.

Till slut hade vi en fungerande kassa som var lätt och relativt överskådlig för kunden, betydligt bättre än den vi hade i den gamla sidan byggd med WooCommerce. Men det var verkligen en betoning på fungerande. Genvägarna var många och till slut bestod frontend (det som laddas ut till din webbläsare) av något som kallas för jQuery-spaghetti - ändra på ett ställe så går det sönder på 3 andra. Det var byggt med mycket jQuery likt en cowboy som skjuter från höften. Hela nya sajten gick live i senare delen av maj 2017, ca ett halvår efter påbörjat projekt.

För att ytterligare optimera både fraktkostnader och att ni kunder skulle få möjligheten att kunna få leveransen rakt hem i brevlådan så byggde vi snart på en funktion som när kassan laddas, testar om produkterna rent fysiskt får plats i varubrev baserat på vikt och dess dimensioner. Baserat på om produkterna får plats i varubrev eller ej presenterade vi olika fraktsätt.

Det fungerade bra, men komplexiteten ökade ytterligare i kassan och vi ville snart bygga på ytterligare funktioner som att låta kunden kunna välja utlämningsställe på sina paket för att kunna hämta det där det är smidigast baserat på t.ex. arbetsort eller andra geografiska hinder.

Nu kom dagen då den fick byggas om och denna gången föll valet på React+Redux i frontend som pratar med vårt egenbyggda API. I samma vända så har vi integrerat Unifaun Delivery Checkout vilket möjliggör att du kan välja utlämningsställe baserat på ditt postnummer. Det gör att vi framöver lättare kan lägga till nya leveranssätt som passar dig oavsett var du bor eller jobbar och vill hämta ut ditt paket. Lite mer framtidssäker helt enkelt.

Och här är vi nu och utvecklingen fortsätter framåt som alltid. Tro oss när vi säger att det aldrig står still på Umara, var så säker på det.