Anton Gole - Hur tränar en motocrossåkare?

Umara samarbetar med många olika idrottare med ett fokus mot konditionsidrott. Vid första anblick kanske inte motocross verkar var en sådan, men det kunde inte vara mer fel! Därför bad vi vår ambassadör, motocrossproffset Anton Gole att berätta mer om hur man tävlar och tränar i motocross.
"Motocross är en sjukt komplex sport och kräver en bra kondition och grundstyrka i hela kroppen. Många som inte är så insatta i sporten tänker oftast att det inte kan vara så jobbigt att köra då det bara är att sitta ner och gasa. Det är svårt att få en inblick i hur jobbigt det är om man ej har testat själv samt att det är svårt för en sån som mig att förklara. Men jag ska göra ett försök :)

Motocross är en högrisk sport och ju sämre tränad du är desto högre risk är det att skada sig. Det kräver ett extremt fokus när du kör och det är väldigt viktigt att kunna ta snabba och bra beslut. Pulsen är alltid väldigt hög när man kör motocross då du använder i princip alla kroppens muskler på en och samma gång samt att du får ett sjukt högt påslag av adrenalin. Snittpulsen under ett race brukar för mig ligga mellan ca 175- 185.
Under en tävlingshelg brukar upplägget se ut så här.

Lördagen består av en fri träning på 25 min, följt av ett tidskval där du kvalar om plats att välja startgrind till kvalheatet samt avslutas med ett kvalheat som avgör hur du får välja startgrind till söndagens finaler.

Söndagen består av en fri träning på 20min samt 2st finalheat på 35min. Det som gör en tävlingshelg ansträngande är inte bara den fysiska utmattningen under tiden du befinner dig på banan utan även allt runtomkring. Allt från matintag, uppvärmning, spårval på banan, motorcykeln, mm måste verkligen vara tipptopp. Eftersom en tävling sträcker sig från fredag - söndag samt att man börjar ladda redan långt innan själva tävlingsdagarna gör det att man är liksom på helspänn under en så lång tid vilket gör det väldigt ansträngande.

Första träningen kan vara runt kl 10.00 på morgonen och sen kan sista heatet vara slut vid 18.00 tiden vilket gör att du går runt och är mitt uppe i allt under en lång tid.

Konditionsträning

Så med andra ord så är det viktigt att vara så vältränad som möjligt i hela kroppen samt att ha en väldigt bra kondition. Så min träning är väldigt allsidig. Mtb är en träningsform som jag kör mycket utav då det på många sätt liknar motocross.

En vanlig vecka för mig brukar ligga mellan 15-25 timmars träning beroende lite på om det är en hård eller lätt vecka, uppbyggnadsperiod eller bara underhållsveckor emellan tävlingar osv. Jag kör i genomsnitt två pass om dagen i sex dagar följt av en vilodag.

Jag kör ofta mycket mängdträning på mtb, landsväg samt löpning. Ofta långa ganska lugna A1 pass. En hel del styrketräning samt när det börjar närma sig tävlingar drar jag ner lite på mängden och ser till att få kvalitet på varje pass och riktar mer fokus på intervaller och tempo.

//Anton Gole - Umara ambassadör"

 

I filmen till höger kan du se just hur tufft och fysiskt motocross verkligen är!