Energitips från Lisa Vinsa

Lisa Vinsa tävlandes för Piteå Elit är en av våra mest lovande skidtalanger. Hon har redan gjort fina resultat i världscupen och plockat hem flertalet SM-medaljer på seniornivå. Vi ser fram emot att följa hennes fortsatta utveckling. Nedan berättar Lisa om vilka energimässiga behov som längdskidåkning på elitnivå innebär.


Vilka nutritionella och energimässiga krav ställer din idrott på dig?  

Som elitskidåkare så är träningen tuff och dagarna består många gånger av dubbla träningspass och upp emot 5h/dag under träningsperioder. Detta ställer då också stora krav på att få i sig ordentligt med näring, både innan under och efter träning för att få ut maximalt av den tid man lägger ner för att utvecklas. Slarvas det med någon av delarna så blir inte pusslet optimalt, så träning och nutrition skulle jag säga går hand i hand då de energimässiga kraven är höga som elitidrottare för att kunna prestera på topp.

 

Beskriv hur du jobbar med nutritionen/tillskott under en tävlingsdag.

En tävlingsdag kräver fulladdade batterier där grunden självklart är en stadig och stabil frukost. Väl på tävlingsarenan så har jag mitt vätskebälte fylld med sportdryck som jag ser till att ha druckit upp innan start. Känner jag att det behövs fyllas på extra mellan frukost och tävlingsstart så har jag även alltid en gel och en bar i vätskebältet. Jag anser att gel är skonsamt mot magen och därför enkelt att få i sig innan start. Precis innan jag börjar min tuffare uppvärmning använder jag mig av U Koffein eller U Intend för att få en extra boost. Detta blir en del av ritualen i uppvärmningen och någonting som markerar att: Nu är det dags. Efter avslutad tävling är jag snabb med att fylla på med energi, detta gör jag enklast genom U Recover. Både god och enkel att få i sig direkt efter målgång.

 

Vilka grenspecifika tips på energilösningar kan du dela med dig av? 

Jag använder mig alltid av sportdryck på samtliga träningspass. Detta tycker jag är det absolut lättaste sättet att hålla energi och fokus på topp. Jag dricker var 30e minut och känner verkligen att sportdryck hjälper mig att kunna genomföra tuffa träningsperioder med bra effekt.

 

I vilka tävlings/tränings situationer är det som svårast att lyckas med energiplanen? 

På de längre träningspassen (upp emot 5 timmar) kan det vara svårt att hålla energin uppe. Men detta tycker jag löser sig enkelt med sportdrycken och här är även bars en ”lifesaver” som jag ser till att få i mig under passet. Direkt efter längre och tuffare pass ser jag även till att få i mig U Recover för att skynda på återhämtningen! Jag anser att Umaras utbud är stort genom sportdryck, gels, bars, återhämtningsdryck osv. vilket gör det enkelt att välja det som passar för olika träningspass/tävlingssituationer och gör det lätt att lyckas med energiplanering.

 

Vilka produkter använder du mest? 

De som jag dagligen använder (2 gånger om dagen om jag tränar dubbla träningspass) är sportdrycken, där min favorit är flädersmaken. Är det varmt ute så brukar jag även smyga ner en U Hydrate (röda bär) vilket jag tycker är både gott och bra för att hålla vätskebalansen på rätt nivå. I mitt vätskebälte ligger ofta bars i smakerna kokos och äpple/kanel (smakar äppelpaj!) vilka är mina favoriter. Efter träningspass så är det U Recover som gäller men även U Recover proteinbar med smak av choklad och passion som har seglat upp som en riktig favorit!