Idrottsikonen Anders Olsson blir ny Umaraambassadör

Tomten kommer tidigt i år med den fantastiska nyheten att Anders "Järnmannen" Olsson inleder ett samarbete med Umara! 

Många vet nog vem Anders är och hans fantastiska resa. Men Anders egna ord förklarar det bäst: 

"År 1995 och 1997 råkade jag ut för en rad olyckliga omständigheter i vården. Jag blev förlamad från midjan och nedåt. Dessutom har jag bara knappt femtio procents lungkapacitet kvar efter skadan. Mina smärtor bekämpades med morfin och mediciner. Därför blev jag morfinberoende och en gång var det riktigt nära att livet tog slut på grund av tablettförgiftning. Jag blev helt sängbunden i fem år. Till slut hade jag gett upp hoppet. 2002 kom vändningen när en vän utmanade mig och på det viset gav mig precis den knuff framåt som jag behövde. Sedan dess har jag kämpat hårt. Jag har bemästrat mina smärtor och jag har skördat många stora framgånger, både som idrottare och som människa."


Anders har framförallt tävlat i simning men det har genom åren även blivit en hel del cykel, triathlon och skidåkning.

Det är inga dåliga meriter Anders samlat på sig genom åren, nedan har du ett axplock.

Meriter

I simning har Anders tre Paralympics GULD och ett par silver och brons. Han har deltagit i tre Paralympicsspel! Han har fortfarande ett flertal världsrekord på flera distanser. Detta har lett till att prisskåpet är fullt av VM & EM guld också.

Anders har också kört Vannsbrosimningen många gånger och som bäst varit 8:a och det är mot Sveriges elitsimmare som även kan använda sina ben.... 2013 simmade Anders hela Klarälven för att samla ihop pengar till Camp Järnmannen 2014. Långflon till Karlstad med totalt 28.1 mil på tolv dagar, Snittlängd per dag var 23,4km.

Vi bara måste nämna Vasaloppet också. 6 timmar 42min i skidkälke. Det är så fruktansvärt imponerande och starkt!  

Anders är nu 56 år men än finns det inga planer på att sakta ner och han har nu hittat Zwift. Det har varit väldigt kul att jobba med Anders och bla introducera U Bicarbonate inför de hårda passen: 


"Hej Simon

Hade inte hört talas om era produkter innan men vilken kick det gav i träningen, på en gång. Körde ett stenhårt race på Zwift igår. Laddade med bikarbonat under hela dagen och blev några fler toabesök ;) Två timmar innan racet tog jag en flaska av rödbetsshoten. Trodde inte jag skulle orka genomföra loppet efter lite orolig mage. Men istället var jag med första klungan hela loppet det var 500 höjdmeter. Får alltid släppa när det är många höjdmeter. Fick precis denna känslan du pratade om, visst trött var jag men nu fick jag puls och armarna var med hela loppet. Man är ju ingen spurtare med armarna men skitsamma jag var med första klungan i mål. Helt grymt. Tryckte över 550 watt i 15 sec med armarna."


Året 2021 är ett år med många förväntningar. Anders har planer på mer cykling och kanske triathlon. Först är dock fokus att bygga upp kroppen inför en stundande axeloperation. Efter det finns planer/drömmar på kust-kust cykling, Ironman och kanske ett till Paralympics.


"Jag gillar utmaningar så det kommer dyka upp något mer det vet jag."

Anders är också gäst i avsnitt 273 av Prestera Mera podcast. Så passa på att lyssna på hans fantastisk berättelse. Varning för extrem motivationsboost!

Välkommen till Umarafamiljen Anders. Ska bli så kul att vara med på dina framtida utmaningar.