Nya löparambassadörer hos Umara

Vi kan nu glatt meddela att två väldigt snabba lovande löpare har inlett samarbete med Umara! Johanna Eriksson & Jonatan Fridolfsson kommer tävla och träna med Umaraprodukter framöver. Nedan kan du läsa mer om dem. 


Johanna Eriksson

Började min idrottskarriär som längdskidåkare vid 8 års ålder, där löpning var en stor del av träningen redan då. Sprang mitt första Lidingölopp som 9 åring (1990) och många fler har det blivit efter det. Jag nådde inga större framgångar inom längdskidåkningen och det var svårt att bedriva så här långt söderut så vid 23 års ålder lade jag skidorna på hyllan och det blev löpning istället. Tyvärr fick jag tidigt problem med mycket skador till och från. Jag hade inte heller någon motivation till alternativ träning och det ledde till avbrott i träningen som gjorde att jag inte fick den där utvecklingen. Det först för några år sen jag verkligen bestämde mig för att jag måste hitta annan träning att bedriva under mina skadeperioder. Jag började crawlkurs, köpte racercykel och ägnade mer tid på styrketräning och då kom resultaten. Trots ganska lite löpträning men mycket alternativ träning förbättrade jag mig avsevärt mycket på alla distanser under 2018. Som tex Lidingöloppet 30km där jag sprang på 1.54 med en veckoträningsdos på ca 5mil/v. Jag är fortfarande chockad över det där loppet och hur det var möjligt. Iallafall så ledde det till att jag sen tog kontakt med löparcoachen Christian Mundt för att få hjälp med träningen och på den vägen är det. Under 2019 ökade jag på min löpträning rejält och blev det personbästa på alla distanser utom Lidingöloppet, ett SM-brons på 10000m samt att jag fick delta i Finnkampen på 10000m.

Mina framtida mål är att förbättra mig ytterligare och fokuset ligger på distanserna 10000m upp till halvmarathon det här året och nästa år kan det nog bli så att jag också testar Marathon igen.
 
Följ Johanna på instagram: @johanna_erik

Näst på tur är Göteborgaren och elitlöparen Jonatan Fridolfsson. Nedan berättar han själv om sin satsning och bakgrund.  

Jonatan Fridolfsson

Jag är 27 år, bor i Göteborg, jobbar som doktorand i idrottsvetenskap och forskar på fysisk aktivitet. Jag är löpare och tävlar i medel/långdistans för Sävedalens AIK. Min bakgrund är inom orientering och jag har ägnat mig mycket åt löpning av olika slag och en del landsvägscykling. För ca sju år sedan styrde jag om träningen mot ren löpträning, mer målinriktat, och gick med i en friidrottsklubb för första gången. Jag insåg snabbt att jag hade rätt bra fart i benen och började tävla främst på 1.500m. De senaste två åren har jag jobbat mer på min uthållighet och springer allt mer 5.000m och 10.000m. I vintras, under friidrottens inomhussäsong, gjorde jag debut i friidrottslandslaget i samband med Nordenkampen och sprang 3.000m. Under våren har jag fortsatt rada upp bra tävlingsresultat med 29.21 på 10.000m och 14.03 på 5.000m. Utöver rena banlöpartävlingar springer jag gärna både stads- och traillopp, och det händer fortfarande att jag tävlar med karta och kompass. Framåt siktar jag på fler landslagsuppdrag inom friidrotten och SM-medaljer.

Följ Jonatan på instagram: @jonatanfridolfsson

Välkommna in i Umarafamiljen. Det ska bli riktigt spännande att följa och vara en del av era framsteg på löparbanorna i Sverige och världen!