O-Ringen 2021 väljer Umara

O-Ringen är Sveriges största orienteringstävling där 20.000 orienterare från hela världen samlas och tävlar under 5 dagar (6 dagar totalt ink en aktivitetsdag). Vi kan nu stolt meddela att Umara är officiell leverantör av sportdryck till O-Ringen 2021 som går den 25-31 juli i Uppsala.


OBS: Planen från början var givetvis att vara partner till tävlingen i år, men pga Covid-19 så skjuts allt ett år framåt i tiden.

Finns vi på plats?

Umaras sortiment kommer att finnas på plats i Alewalds tält under hela veckan.


Varför just orientering?

Det är väldigt roligt att hjälpa orienterare och ge dem utbildning inom nutrition. Orientering är en sport där nutritionstänktet inte riktigt är en del av kulturen, på både gott och ont. För de som verkligen vill prestera gör energin stor skillnad och då är vi glada över att vara med som energileverantör.

Rekommenderat energiintag under O-Ringen.


Gel och sportdryck ska innehålla en kombination av glukos & fruktos för optimalt upptag. Nu pratar vi verkligen optiupplägg!


Sprint 10-20min

 • 2,5h före start - U Nitrate
 • 45min före start - U Intend
 • 20min före start - U Gel

Bikarbonat kan du även använda om du har vana att använda det, men experimentera inte på tävling.


Medel 25-45min

 • 2,5h före start - U Nitrate
 • 45min före start - U Intend
 • 20min före start - U Gel

Medel innebär längre tävlingstid men den är inte så lång att du behöver fylla på med energi under loppet. Upp till 60min har man sett att det räcker med skölja munnen med sportdryck för att få en uppiggande effekt. Tar du sportdryck/gel innan start så har du den effekten ändå.


Långdistans 75-120min

Fokusera på att ha fyllda kolhydratnivåer i musklerna före start. Planera för när du startar och räkna bakåt för att hinna äta i god tid.

 • 2,5h före start - U Nitrate
 • 45min före start - U Intend
 • 20min före start - U Gel


Nu kommer vi upp på de distanser när det blir viktigt att fylla på med kolhydrater även under loppet. Det kan kännas som att det inte behövs för 90min men så lång tid på hög intensitet kommer äta fort på dina glykogenförråd. När glykogenet sjunker under en viss nivå kommer kroppen  skicka ut tydliga trötthetssignaler varvid du behöver sänka farten. Alternativt öka pulsen in på rött för att bibehålla samma fart. Något som påskyndar tröttheten (både i hjärna och muskler) och ju tröttare du blir, desto mer ökar risken att bomma.

Sikta på 60-90g kolhydrater per timme, enklast via gel som du kan bära med dig, förslagsvis varannan gel med koffein. Får du inte med dig så många gel så tänk att varje gel intagen är bättre än ingen.


Energiintag efter målgång/återhämtning

Är återhämtningstiden kort eller vill du bara återhämta dig så snabbt som möjligt så är rekommendationen.

 • Direkt efter målgång - 0,5-1 liter vatten, 60-70g kolhydrater och 20g protein.
 • En ordentlig balanserad måltid senast 3 timmar efter målgång.
 • Kontinuerlig tillförsel av energi under de kommande timmarna, försök upprätthålla 60-70gr kolhydrater i timmen och 20gr protein var 3-4 timme.