Omlansering av U Sport 1:0,8 och en nödvändig förklaring

Denna gång är vi riktigt superstolta över smaksättningen. Vi har kört smaktester över lång tid och inkluderat väldigt många människor och nu verkligen lyckats hitta en smak som speglar kvaliteten i produkten och helt enkelt är awesome. Ett par andra småsaker är justerade där den fått bättre löslighet bland annat. Men mer om justeringar nedan:

Justering av storlekar

U Sport 1:0,8 kommer byta förpackningsstorlekar steg för steg. Först ut är 2,4kg Citron som nu ändrats till 1,8kg i en burk som följer övriga sortimentets utseende och har en lite störra hals jämfört med 2,4kg burken.

Övriga smaker och förpackningar kommer löpande uppdateras under året allt eftersom den nuvarande versionen utgår ur lager.

En nödvändig förklaring över antalet doseringar och kommande justering

Ja vi vet, sorry, antalet doseringar är lite förvirrande måste vi erkänna. Vi har fått många frågor om varför det är 16 doser i U Sport Citron 1kg medan det är 24 doser i U Sport Citron 2,4kg. Rimligtvis borde det vara runt 40 doser i 2,4kg, men icke då.

I vår vision att utbilda er idrottare att tänka kolhydrater i gram/timme och inte doser så har vi inte räknat med att alla inte vill/orkar vara lite detaljinriktade och huvudräkna hela tiden.


Nu ska vi förklara och justera doseringsanvisningen

Vi har i vår nuvarande sportdryck U Sport 1:0,8 satt att en dos är en "optidos" för prestation som ger 90g kolhydrater (motsvarande 100g pulver). 2,4kg blir då alltså 24 doser.

I vår tidigare version U Sport 1:0,5 (tidigare 2:1) innehåll en dos 60g kolhydrater vilket är opti med den kolhydratfördelningen (även om den kan konsumeras i mycket högre dos om man vill). 1kg blir då 16 doser.

Sen har vi våra U Gel som ger 20g eller 30g kolhydrater och våra U Bars som ger 25g och vår U Salty Bar som ger 30g kolhydrater.


Så att....

Portionsförpackade energiprodukter i form av gel och bars ger alltså 20g, 25g eller 30g kolhydrater per dos och vår sportdryck 60g eller 90g kolhydrater per dos. Extremt förvirrande när man ska börja svara på frågor om hur många doser man bör ta under ett lopp på x timmar.


The Awesome Solution

I våra nya uppdaterade versioner med sportdryck kommer en dos (1 skopa) ALLTID vara på 30g kolhydrater. Det gör det lättare att planera energin:

  • Upp till 30min = Ingen intag, alternativt munskölj med sportdryck
  • 30-60min i medelhög-hög intensitet = 1 dos per timme
  • 1-2h medel-högintensivt = 2 doser per timme
  • 2-4h i låg intensitet (lugna långpass) = 2 doser per timme
  • 2h+ i tävlingsspecifik/hög intensitet = 3 doser per timme

U Gel och U Bars som också ger 20-30g kolhydrater per dos kan enkelt användas parallellt med sportdrycken och eftersom en dos är en dos oavsett format gör det att matematiken och planeingen blir busenkel.


Se nedan för två upplägg på ett 3-4h långpass oavsett idrott.

  • Här kan du t.ex ta 3 doser per timme i form av 2 skopor sportdryck och 1 gel. Nån timme kanske du blir hungrig och byter ut gelen mot en bar. Passar bra för cyklister där majoriteten av energin kommer via sportdryck och gel/bar är komplement. Detta upplägg ger 80-90g kolhydrater per timme.

  • Är du löpare och ute på långpass kanske du har med dig rent vatten i en blåsa att dricka och tar alla energidoser i form av gel. T.ex 2-3 doser (2-3 gel) per timme, en var 20-30e minut som gå ger 60-90g kolhydrater per timme.

    • Eller så blandar du 1 dos sportdryck lätt i vattnet och och kompletterar med 1-2 doser gel per timme, eller byt ut en gel mot en bar nån gång om hungern kryper på. Även detta upplägg ger 60-90g kolhydrater per timme.


Summering

Det är troligtvis så att du redan tänker på detta viset och kör med lite sportdryck och nån gel eller bar en bit in i passet t.ex. Det är ganska naturliga variationer som också ger möjlighet till trevliga smakbryt. Men för vår kommunikationen och i förklaringar av paket etc kommer detta underlätta.


En dos sportdryck hos Umara innehåller alltså 30g kolhydrater och rek.dos per timme är 1-3 skopor beroende på träningstid. Denna regel gäller åtminstone snart. Just nu är det lite varierade dosstorlekar i sortimentet. Men tänk på grundregeln, räkna gram kolhydrater per timme och tillför energi lite och ofta och börja från start. Då klarar du dig finfint, så ser vi till att under året förtydliga och förenkla sortimentet bit för bit för dig :).